Rozhovor o aplikaci iZIDOOR jsme vedli v téže místnosti, kde aplikace samotná vznikla, v salesiánském areálu v Brně-Žabovřeskách. Poskytl jej za vývojový tým P. Libor Všetula, salesián a delegát pro sociální komunikaci. 


 Co znamená iZIDOOR?

Na názvu jsme strávili půl dne. Má až čtyři významy. Za prvé, svatého Izidora ze Sevilly vyhlásil papež Jan Pavel II. patronem internetu. Druhé je „i“ na začátku, které nám evokovalo „internet“, respektive online svět. Z toho jsme udělali později logo – svíčku, a neposledně důležité je také dvojité o, které naznačuje nejenom výraz pro dveře v angličtině, ale graficky je v logu zobrazeno jako nekonečno – nekonečný Bůh. Ježíš o sobě říkal, že on je dveře a aplikace sama by mohla být také takovými dveřmi k inspiraci, modlitbě, informacím.

Jak vůbec vznikl nápad vytvořit aplikaci?

Salesiánské středisko má svou mediální školu, což je program pro mladé lidi zaměřený na vzdělávání v médiích. Skládá se z teoretické části, což je pět týdnů za rok, přičemž pak těm, kteří chtějí, dáme možnost jít do praktické čtyřtýdenní části. A jim jsme letos řekli: „Máme peníze, máme čas, ale nemáme nápady. Pojďme vymyslet, jak pracovat buď pro provincii (salesiánskou, pozn. red.), nebo církev, ale i věřící i nevěřící mládež. Co bychom pro ně udělali? Tak vznikla prvotní idea vytvoření aplikace.

Jak jste iZIDOORa vymysleli?

Úplně počáteční nápad byl vytvoření interaktivní mapy míst, kde salesiáni v posledních devadesáti letech působili. Ale pak se někdo zeptal: „a kdo to bude stahovat?“ Nejspíš kromě nadšenců, nejspíš nikdo. Proto jsme se raději zamysleli nad tím, co bychom my sami chtěli v našich mobilech mít. Po dvou dalších víkendech byl na světě návrh iZIDOORa. Já jsem do toho zjistil, že jeden z mých farníků je dokonce profesionální programátor mobilních aplikací! Věnoval tomu projektu nakonec asi dva měsíce intenzivní práce a do Celostátního setkání v Olomouci byla první verze aplikace hotová.

 

(Zdroj obrázku: iZIDOOR na Google Play)

Co iZIDOOR umí?

Aplikace má šest základních sekcí.
Tři jsou duchovního rázu: Modli se, Inspiruj se a Svatozář. Do budoucna z ní má být katalog světců, kde každý bude moct jednoduše najít, co který člověk a kdy dělal, nebo kdo má který den svátek.
Nabízí připomínky modliteb, inspirativní citát na den, nedělní úryvek evangelia nebo třeba doporučení na zajímavé knihy.  

Druhá část aplikace je praktická, informační. Hlavní sekce jsou „Stav se“, kde jsou zatím všechna Salesiánská centra a farnosti, nicméně přibydou diecézní centra a časem i VKH. V části „Zapoj se“, lze najít různé dlouhodobé projekty, které provozují ať už Salesiáni, tak i právě DCM, animátoři, dobrovolnictví a podobně.

Původní mapa zůstala ve zvláštní sekci – kromě salesiánských míst bude v budoucnu obsahovat různá poutní místa a třeba i možnosti ubytování pro kolektivy a tábory.   

Proč právě iZIDOOR?

Mobil je v současnosti jeden z nejbližších společníků člověka. Máme ho spoustu času hodně blízko těla a je nám zatěžko ho odložit. Využíváme jej k intenzivní komunikaci s lidmi, tak proč by iZIDOOR nemohl pomoct k intenzivní komunikaci s Bohem? Například, když telefon v určitou dobu zavrní, člověk si může myslet, že mu někdo volá – a on volá Bůh s připomínkou času modlitby.

Momentálně je iZIDOOR k dispozici pro operační systém Android. Verze pro iOS se plánuje v průběhu roku 2018.