Vychází přepracované české vydání encykliky Laudato si

Nakladatelství Paulínky přichází před jarem s druhým, přepracovaným, českým vydáním papežské encykliky Laudato si´, která se zaměřuje na potřebnost péče o společný domov.  Jedná se o jazykově a odborně revidované vydání. Navíc je publikace, v souladu s myšlenkou encykliky, vytištěna na recyklovaném papíře.

Pro dnešní Nikodémy

Zanedlouho proběhne již desátý ročník Noci kostelů. Jen o čtyři roky mladší je jiný pastorační projekt - Nikodémova noc. Ta vybízí k niternému prožitku osobního setkání s Ježíšem - pod rouškou noci jako kdysi Nikodém. Projekt, který vznikl u kostela Božího milosrdenství ve Slavkovicích jako iniciativa pro Rok víry, se již rozšířil do mnoha kostelů. Více informací o něm přinesl v rozhovoru s koordinátorem projektu. P. Wojciechem Zubkowiczem web Církev.cz.

Poslanecká sněmovna bude v úterý projednávat tzv. Oddlužovací novelu insolvenčního zákona

Dnes, tj. 6. března 2018, bude na programu jednání Poslanecké sněmovny PČR oddlužovací novela, jejíž schválení dlouhodobě podporuje Charita ČR. Vychází přitom z analýz založených na znalostech svých pracovníků, odborníků na oddlužování a ze zkušeností ze zahraničí.

„Podporujeme tuto legislativní úpravu, která dává novou naději lidem v dluhové pasti a ve výsledku je výhodná i pro stát a pro věřitele. K obavám, že novela může vést k nezodpovědnosti dlužníků, říkáme, že dohled nad poctivým jednáním dlužníka je zejména úkolem insolvenčních správců. Vítáme i to, že proces oddlužení může být doprovázen sociálním poradenstvím, to je podle nás velmi potřebné,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Doporučení Charity ČR v oblasti dluhové problematiky naleznete na stránkách „Odstraňme dluhové pasti!“

Postní kázání R. Cantalamessy: Aby vaše láska byla bez pokrytectví

V pátek 2. března 2018 pronesl kapucín Raniero Cantalamessa své druhé postní kázání. V kapli Redemptoris Mater ve Vatikánu si ho vyslechl papež František a členové římské kurie v rámci duchovních cvičení. Kazatel papežského domu zaměřil svoji meditaci na křesťanské ctnosti, především se pak věnoval pojetí lásky (Caritas) dle sv. Pavla. Překlad jeho kázání najdete na webu Církev.cz 

Arcibiskup Jurkovič připomněl výročí Všeobecné deklarace lidských práv

Arcibiskup Ivan Jurkovič, stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN a dalších mezinárodních organizacích v Ženevě, připomněl na 37. zasedání Rady pro lidská práva, že letos uplyne 70 let od vzniku Všeobecné deklarace lidských práv.

Koloseum v rudé barvě připomene pronásledování křesťanů

V sobotu 24. února se římské Koloseum zahalilo do červeného světla, aby svou barvou připomnělo krev mučedníků naší doby, kteří po celém světě kvůli svému vyznání snášejí pronásledování, násilí, chudobu a hlad.

Současně s Koloseem osvětlí červená světla i maronitskou Katedrálu svatého Eliáše v syrském Aleppu a Kostel svatého Pavla v iráckém Mosulu. V modlitbě a duchovním společenství se tak Řím přímo připojí ke komunitám, které v posledních letech kvůli své víře trpěly nejvíce. Slovenská kancelář ACN už několik měsíců pomáhá pronásledovaným křesťanům v Iráku prostřednictvím projektu Z ruin k domovu.

Velmi oceňuji tuto iniciativu, která propojuje minulost se současností. Akce podobného typu mohou otevřít srdce a mysli lidí a probudit jejich zájem o téma náboženské svobody. Může je také přimět ukázat větší solidaritu s trpícími," řekl Ján Figel, zvláštní vyslanec EU pro otázky náboženské svobody.


Foto: ACN