Wim Wenders: Papež oslovuje ve filmu diváky z očí do očí

Německý režisér Wim Wenders natočil dokumentární film o papeži Františkovi. Snímek nazvaný „Papež František – muž svého slova“ bude mít nyní premiéru při příležitosti 5 let Františkova pontifikátu. V exkluzivním rozhovoru pro Vatican News režisér Wenders uvedl, že film umožnil Svatému otci promluvit o všech tématech, které považuje za důležitá.

"Ani v nejdivočejších snech bych mne nenapadlo, že budu jednou natáčet film o papeži Františkovi. Když jsem dostal pozvánku, abych přijel do Vatikánu probrat s Dariem Viganem možnost natočení filmu o papeži, tak jsem se nejdříve zhluboka nadechl a pak se šel projít.
Bylo mi jasné, že takový projekt na mne bude klást obrovskou odpovědnost, přinejmenším to bude úplně něco jiného, než kterýkoli můj předchozí film. (...) Nakonec se splnilo to, co jsem si přál: aby papež František hovořil přímo se všemi diváky, téměř tváří v tvář, o všem, co považuje za důležité. Neměl to být film o něm, ale s ním v hlavní roli," uvedl režisér. 

(Zdroj obrázku: Vatican News)

Stephen Hawking ve Vatikánu 

Ačkoliv se nikdy netajil svým ateistickým pohledem na svět, od roku 1986 byl Hawking členem Papežské akademie věd a v průběhu svého života se osobně setkal se čtyřmi papeži

"Modlíme se k Pánu, aby ho přivítal ve své Slávě,“ komentovali na Twitteru úmrtí věhlasného fyzika zástupci Papežské akademie věd. Uznání a kondolenci vyslovil také předseda Anglické biskupské konference kardinál Vincent Nichols. Na svém twitterovém účtu uvedl, že „církev děkuje za mimořádný příspěvek Stephena Hawkinga vědeckému poznání“. Kromě toho prohlásil, že „Papežská akademie věd truchlí nad jeho odchodem a bude ho postrádat jako svého člena“.

Se Stephenem Hawkingem se jako první papež setkal v roce 1975 Pavel VI., který ho také ocenil zlatou medailí Pia XI. za přínos vědeckému poznání, naposledy pak v listopadu 2016 papež František. Během setkání mu požehnal a poděkoval mu za jeho práci v rámci Papežské akademie věd. 

(Zdroj obrázku: Církev.cz/CNS)

Vatikánský nuncius Leanza převzal vysoké státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman ve středu udělil druhé nejvyšší státní vyznamenání vatikánskému diplomatovi Giuseppemu Leanzovi, jedná se o Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Svatý otec Benedikt XVI. jmenoval 15. září 2011 Mons. Giuseppe Leanzu apoštolským nunciem pro Českou republiku. Protože to je cizí státní příslušník, může mu být české státní vyznamenání uděleno i jindy než v řádové dny, kterými jsou 28. října a 1. ledna.

Za sedm let jeho působení v naší zemi byli jmenováni noví biskupové a podařilo se dokončit dohodu ohledně převozu ostatků kardinála Berana z Vatikánu. Apoštolský nuncius navštěvoval diecéze a pravidelně spolupracoval s českými i moravskými biskupy.

Fórum cestovního ruchu a ČBK budou spolupracovat v oblasti církevní turistiky

Rozvoj a podpora církevní a klášterní turistiky – to je cílem Memoranda o spolupráci v oblasti cestovního ruchu v ČR, které podepsali předseda Fóra cestovního ruchu ČR Viliam Sivek a kardinál Dominik Duka. Duka zmínil, že cílem církevní turistiky je také podpořit určitý segment ekonomiky. „V posledních letech začíná být výnos z turistiky na stejné úrovni jako výnos celého českého automobilového průmyslu. Důležitá je také tvorba pracovních míst v tomto odvětví.“ 

Církevní turistika mj. nabízí možnost nezávazného přiblížení se a setkání s křesťanstvím. Vytváří prostor pro rozvoj či setkání, je určena pro nejširší veřejnost a chce vzbudit zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů (Více na www.cirkevnituristika.cz).

V Evropském parlamentu se sešli zástupci katolické mládeže

Ve dnech 7. - 9. března 2018 se v Evropském parlamentu v Bruselu konalo Evropské katolické fórum mládeže pro sociální zapojení. Tohoto projektu se účastnilo také 10 mladých z České republiky a dalších 70 z Chorvatska, Španělska, Polska, Maďarska, Rumunska, Litvy a Malty.

Na fóru se probírala témata nejen sociální nauky církve, ale i osobního rozvoje nebo národní a evropské identity spojené s křesťanstvím. Také byly představeny úspěšné projekty mladých katolíků v Evropě – např. Aid to Church in NeedMagisJuventutem či Forum+ Academy. Konference se uskutečnila pod vedením chorvatské neziskové organizace Forum+, která aktivně podporuje rozvoj církve v Chorvatsku a vede mladé lidi dle sociální nauky církve k přijmutí křesťanské role občana sloužit pro společné dobro.

 Léto se blíží...

... a s ním i poutě, akce a festivaly. Například festival Salesiánského hnutí mládeže (12.5.2018, Pardubice), pouť křestanských médií na Velehrad (12.5.2018, Velehrad) nebo festival United (23.-25.8.2018, Vsetín). Nezapomeňte se přihlašovat!