V Kongu byl zabit kněz 
Catholic News Agency, 9.4. 2018
Neznámý ozbrojený muž zavraždil pastora Étienna Sengiyumvaye. Během setkání s farníky po bohoslužbě vtrhl se skupinkou dalších do místnosti a kněze na místě zastřelil. Místní biskup uvedl, že v oblasti působí tolik nepřátelských skupin, že je velmi těžké odhadnout, která byla za útok zodpovědná. Sengiyumva je třetí kněz, který byl v regionu zabit. Nedávno byl také jiný kněz unesen, ale naštěstí byl později propuštěn. 

Arcidiecéze v Manille získala relikvii Jana Pavla II. 
Catholic News Agency, 7.4.2018
Nádobku s krví svatořečeného papeže získala diecéze na Filipínách k příležitosti šedesátého výročí rekonstrukce místní katedrály po druhé světové válce. Jedná se o velmi ceněný typ relikvie, který obsahuje přímo něco ze světcova těla - například kost nebo krev. Sám Jan Pavel II. navštívil Manillu dvakrát, naposledy v roce 1995. Krev v relikvii odebrali papeži lékaři během transfuze nedlouho před jeho smrtí v roce 2008. 

Svatost znamená milovat, ne nudit
Catholic News, 9.4.2018
Bůh volá všechny křesťany ke svatosti - nikoli k tomu stát se plastickými sochami, ale být skutečnými lidmi, kteří se modlí a projevují lásku k druhým v těch nejjednodušších skutcích. "Nebojte se být svatí. Nevezme vám to žádnou energii, radost ani vitalitu", napsal papež v dokumentu Radujte se a buďte šťastni. Ostatně většina textu je psána v druhé osobě a promlouvá tak právě k tomu, kdo jej čte. 
Plný text exhortace je k dispozici na webových stránkách Vatikánu.

Švédští katolíci budou mít mše v luteránské katedrále
Catholic news, 10.4.2018
Poprvé za půl tisíciletí budou v luteránském katedrále ve švédském Lundu slouženy mše pro katolické věřící, dokud se bude jejich chrám sv. Tomáše Akvinského rekonstruovat. Krok se setkal s pozitivním ohlasem s obou stran. V roce 2016 se katedrála stala výchozím místem pro snahy papeže Františka propojit švédské křesťany. 

V Indii zemřelo třicet lidí, většinou dětí, při nehodě autobusu
Vatican News, 10.4.2018
Indický arbiskup Theodore Mascarenhas vyjádřil hluboký smutek nad nedávnou nehodou autobusu v indickém státě Himachal Paradesh, při níž přišlo o život nejméně třicet lidí, většinou dětí. Autobus vezl děti ze školy, sjel ze silnice a zřítil se z šedesáti metrů do strže. Podobná neštěstí nejsou v Indii bohužel příliš řídká, zejména kvůli velmi špatné kvalitě silnic. 

Mexičtí biskupové připomněli, že hranice není válečná zóna
Vatican News, 10.4.2018
Poprvé v historii vydala mexická biskupská konference prohlášení všem občanům a celé politické reprezentaci Spojených Států. Připomínají v něm, že hranice mezi zeměmi je hranice, a ne válečná zóna, a žádají v něm respektování důstojnosti migrantů. Stalo se tak po nedávném prohlášení mexické vlády, že přehodnotí mechanismy spolupráce s USA na střežení hranice a po ohlášení záměru prezidenta Donalda Trumpa vyslat na hranice Národní gardu.  

 Obrázek: Pixabay/Geralt, CC0 Creative Commons.