Církve poběží se Žlutou stužkou. I takto chtějí pomoci propuštěným
z vězení

13. června 2018 proběhne v rámci závodu Pražská štafeta (RunCzech) 3. ročník Běhu se Žlutou stužkou (Yellow Ribbon Run). Tuto iniciativu zaměřenou na pomoc lidem vracejícím se na svobodu po výkonu trestu podporují i církve v České republice. 

A co dalšího církev pro vězněné nebo propuštěné z vězení podniká

Papež František: Nezapomeňte nikdy na své první učitele a na školu

Blíží se konec školního roku a děti z milánských a římských základních škol se vydaly za papežem Františkem. Během setkání mu pokládaly otázky, zajímalo je např., jaká byla jeho první učitelka, jeho škola, jak se rozhodoval pro své povolání a podobně.

Nakonec papež František shrnul své poselství dětem: „Nezapomeňte nikdy na první učitele, nezapomeňte nikdy na školu,… protože jsou kořeny vaší kultury.“ Papež dětem vysvětlil, co to znamená mít kořeny – duchovní, být zakořeněný doma, v rodině, ve škole, a vysvětlil jim, že „Nikdy nesmíme být vykořenění, tj. bez kořenů. A proto pamatovat si svoji školu a učitelky nám v životě pomůže zachovat si své kořeny, abychom mohli nést ovoce.“ Na závěr děti předaly papeži dárky, které samy vyrobily, a papež vyzdvihl, jak je důležité vytvářet věci rozumem, srdcem a rukama.

ČBK a Charita ČR: Pětina mladých je ohrožena chudobou

Podívat se blíž na mladé ohrožené chudobou i jejich největší potíže a také zjistit, nakolik jsou zažité představy o chudobě pravdivé, to byla základní motivace k provedení průzkumu, který zrealizovala Charita Česká republika a Česká biskupská konference. Průzkumu se účastnilo zhruba 800 mladých lidí ve věku 18 až 30 let.

„Podle našeho průzkumu je celkem 20% mladých lidí ohroženo chudobou, přičemž navzdory obecným představám se nejedná o individuální selhání, ale z velké části za tím stojí společenské faktory, jako je rodinné zázemí, vzdělání, bydlení a dostupnost bydlení,“ uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR.

Podle Martiny Veverkové, sociální analytičky z Charity ČR, je u nás chudobou ohroženo zhruba 300 tisíc lidí, což je  pro společnost velmi rizikové, neboť v tom zůstávají obvykle celý život. Zároveň je to i morální výzva pro společnost, aby pomohla chudobu mladých odstranit. Podle ní za ni mohou především tři faktory.

„U mladých lidí ohrožených chudobou si obvykle jejich rodiče nemohli vždy koupit to, co potřebovali. Dále je to zkušenost se ztrátou bydlení nebo nucené stěhování. Posledním faktorem je nižší vzdělání mladých lidí, kteří nemají maturitu,“ řekla Veverková.

Papež František: Migrace může společnost obohatit

Migranti mohou obohatit společnost, která je přijme. To říká papež František ve svém poselství, které zaslal na 2. Konferenci o mezinárodní migraci. Tu spoluorganizoval Svatý stolec a mexická vláda.

Papež František řekl účastníkům konference, že hlavní problém týkající se migrace je, že se nejedná o pouhá čísla ze statistiky, ale o lidi s vlastní kulturou a potřebami. „Tito lidé, naši bratři a sestry, potřebují ochranu, bez ohledu na to, jaký mají migrační statut,“ prohlásil.

Foto: Archiv redakce

Dílo Mary’s Meals je už i v České republice

V České republice byla založena pobočka charitativní organizace Mary’s Meals (Mariino jídlo). Myšlenkou tohoto hnutí je dát dětem v nejchudších zemích světa jedno jídlo denně tam, kde se vzdělávají, neboť to znamená zajistit jim lepší budoucnost.

Iniciátorem díla Mary’s Meals, které dnes živí více než 1,26 miliónu dětí po celém světě, je Skot Magnus MacFarlane-Barrow. Setkat se s ním bude možno v rámci Katolické charismatické konference na brněnském výstavišti (pavilon F), a to v pátek 13. července v 19.30. Vstup na tuto přednášku je zdarma a jste srdečně zváni.

Stát se podporovatelem tohoto díla může prakticky každý, neboť náklady na jídlo pro jedno dítě na celý školní rok představují pouhých 421 Kč.

Více informací o díle Mary’s Meals můžete získat na oficiálním webu: marysmeals.cz. 

Červen, čas nových kněží

V červnu bývá v církvi docela rušno, protože se blíží svěcení nových kněží a jáhnů. Web Církev.cz zmapoval, kdy a v které diecézi jednotlivá svěcení probíhají. Kromě toho na portálu Pastorace.cz je k dispozici i text zvláštní modlitby za kněžská povolání. 

Svatý stolec vyzývá k podpoře a ochraně rodin a seniorů

Arcibiskup Ivan Jurkovič, stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN, vystoupil na semináři o ochraně rodiny a lidských právech seniorů. Vatikán žádá, aby vláda a společnost podporovala a chránila identitu rodiny jako společenství osob, kde jsou chráněna práva všech, včetně seniorů.

Jurkovič hovořil o jedinečné a nenahraditelné roli rodiny, v níž je zakoušena „milující péče o všechny její členy - od batolat až po seniory“. V rodině je posilována solidarita mezi generacemi a jsou v ní podporovány živé vztahy mezi staršími a mladšími osobami.

Svatý stolec proto považuje rodinu za komunitu, která tvoří základní buňku společnosti a kde je každodenně uplatňována zásada solidarity.