Desetitisíce mladých lidí zamíří v létě do Taizé

Od 5. do 8. července se podruhé uskuteční ´víkend přátelství´ mezi křesťany a muslimy s účastí představitelů obou náboženství. Od 19. do 26. srpna se bude konat ´týden přemítání´, který je zvlášť vyhrazen pro mladé od 18 do 35 let a který bude mít speciální program k tématu ´Prohlubovat zdroje radosti´,“ uvádí organizátoři.

Do Taizé vyrazí z ČR i letos Ekumenický autobus, v podobném termínu jako loni: autobus pojede z Prahy v sobotu 4. srpna 2018 ve 22.00 a přijede zpátky do Prahy v pondělí 13. srpna kolem 5.00. Již tradičně se cestou tam zastaví v Cluny a cestou zpátky ve Strasbourgu.

Autobus již tradičně připravuje Komise pro mládež Ekumenické rady církví, která letos také vypravuje o týden dřív autobus na trase Prostějov – Brno – Praha – Taizé: https://spolecna-cesta-do-taize.webnode.cz.

Přihlášky najdete na adrese https://goo.gl/forms/FAUX6Miz7QzaETu52, více informací je k dispozici na facebookovém profilu: Ekumenický autobus do Taizé 2018 nebo blog https://autobusdotaize.signaly.cz. Kontakt e-mail: [email protected], telefon: 775 046 027 (Martin Molnár).

Už jenom osm dní se lze přihlašovat se Sekcí pro mládež!

Do konce června je ještě možné se přihlašovat na Světový den mládeže 2019 v Panamě prostřednictvím Sekce pro mládež ČBK. Po tomto termínu si musí všichni zájemci zajistit přihlášení sami. Setkání se bude konat přesně za sedm měsíců, od 22. do 27. ledna 2019 v Panama City. Nyní už je také zveřejněna oficiální česká verze hymny Světového dne mládeže.

Sekce pro mládež nyní eviduje více než 100 přihlášených z celé ČR. Všichni jsou také zváni k celosvětové modlitbě za setkání, ve které se spojují věřící z celého světa vždy 22. den v měsíci. Nyní se už také můžete poslechnout a naučit českou verzi hymny.

Českou výpravu bude hostit farnost Pražského Jezulátka v diecézi Colón – Kuna Yala. Program ve farnosti bude v týdnu od 14. do 20. ledna, kdy budou postupně přijíždět poutníci. Přejezd do Panama City je naplánovaný na 21. ledna, kde se na dopolední katechezi setkají poutníci z ČR a SR. Na setkání je aktuálně přihlášeno 1960 dobrovolníků, přičemž jich má být 5000, registrovat je možné se na stránkách WYD 2019. 

Světová rada církví slaví 70 let ekumenické spolupráce, na návštěvu přijel papež František

Papež František v Ženevě navštívil ústředí Světové rady církví, kde se setkal se členy jejího Ústředního výboru. Děje se tak u příležitosti oslav 70. výročí existence této celosvětové ekumenické organizace. Katolická církev není členem Světové rady církví, ale udržuje s ní dobré vztahy a úzce s ní spolupracuje.

Kromě členů ústředního výboru, ve kterém zasedá i zástupkyně Československé církve husitské Martina Viktorie Kopecká, se slavnostního setkání s papežem Františkem zúčastní i pozvaní zástupci národních ekumenických rad církví - Českou republiku reprezentuje generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš.

Světová rada církví vznikla v roce 1948 a jejími zakládajícími členy bylo 147 církví z celého světa. Postupně se připojilo dalších více než 200 církví. Světová rada církví je tak v současnosti největší ekumenickou organizací na světě a sdružuje většinu světových anglikánských, evangelických, pravoslavných a starokatolických církví.

Zdroj obrázku: Pixabay.com/Geralt CC0 Creative Commons

Setkání katolických biskupů východních ritů: Jaká je tvář dnešní východní církve?

Tvář východní katolické církve – její teologie, církevní právo a identita. To byly hlavní témata 21. setkání evropských katolických biskupů východních ritů, které minulý týden uspořádala Rada evropských biskupských konferencí.

v jihoitalském městě Lungro. Setkání se uskutečnilo v rámci příprav oslavy stoletého výročí založení místního eparchátu.

Setkání se také zúčastnil italský apoštolský nuncius arcibiskup Emil Paul Tscherrig, který biskupům předal poselství papeže Františka. Ten v něm zdůraznil, že velmi oceňuje tuto iniciativu, jejímž cílem je prohloubení určitých aspektů a mise východních katolických církví. Dále pak vyjádřil přání, aby toto „setkání posílilo vzájemné společenství a vydalo odvážné impulsy k nové evangelizaci evropského kontinentu“.

Na setkání se takém mluvilo a meditovalo o problémech, kterými trpí katolíci východního ritu v Evropě, jakými je například tragická válka na Ukrajině. Českou řeckokatolickou církev při setkání zastupoval apoštolský exarcha biskup Ladislav Hučko. „Z tohoto setkání jsem měl velmi dobrý dojem, protože to přátelství mezi biskupy se za těch patnáct let vyvinulo, že už můžeme mluvit i o věcech, které bychom možná ještě před několika lety neměli odvahu si říct,“ dodal Hučko.