Vatikán plánuje na konec letošního listopadu mezinárodní konferenci, jejímž cílem bude řešení situace diecézí, ve kterých se nachází odsvěcené kostely. 

Konference se nebude zabývat tím, jestli nebo kdy se má udělat rozhodnutí, že má být ten který kostel odsvěcen nebo prodán. Jejím smyslem bude nastavení dlouhodobého plánovacího procesu za účasti zástupců celé církve a dosáhnout konsenzu, jak s těmito objekty dále nakládat.

Církevní stavby totiž jen tak komukoliv prodat nejde. “Místa, kde se konaly křty, pohřby a svatby, kde se společenství scházelo k eucharistii, jsou vnímána jako posvátná i tehdy, kdy už takto neslouží,” zdůraznil k tomu Ottavio Bucarelli, ředitel katedry církevních památek na Papežské gregoriánské univerzitě.

Jak se zapojit? 

Organizátoři konference vyzvali veřejnost, aby fotografovala a publikovala na Instagramu příklady odsvěcených kostelů, které jsou znovu využívány pozitivním způsobem, protože zájem médií obvykle přitahují právě příklady kostelů, které se změnily třeba v noční kluby.

Aby je mohli organizátoři využít, fotografie musí být označeny hashtagy #NoLongerChurches anebo #unigre a jménem kostela a města a státu, kde se nachází. Mají ukázat pozitivní způsoby, jak lze zachovat nebo zvýraznit historický, společenský, umělecký a duchovní význam těchto budov.

Fotografie musí být zveřejněny do 15. října. Vybrané snímky budou zveřejněny jak na konferenci samotné, a internetových stránkách sponzorů a v italských časopisech věnovaných křesťanskému umění a architektuře.

Ilustrační obrázek. Pixabay/Free Photos, CC0 Creative Commons