Ředitel Sekce pro mládež ČBK otec Kamil Strak se nedávno vrátil z cesty do Panamy. Spolu s reprezentanty dalších států tam jeli na přípravné setkání a „obhlédnout terén“, kde se budou Světové dny mládeže konat. A když se pak zastavil na schůzku realizačního týmu do Brna, ptali jsme se ho, jaké to bylo.



Jak Panama před setkáním vypadá?

Samotná Panama je velmi hezké místo. Má například velkou starou katedrálu, kterou teď dva roky opravují a papež František ji během návštěvy znovu požehná. Město samo je také docela velké – od malého kostelíka přes moderní mrakodrapy. Festival jako takový bude asi dvanáct kilometrů od centra v Cinta Costera. Představte si – aby lidé nemuseli jezdit auty přes staré historické město, vystavěl se obchvat v moři! A nejen pro auta, ale i pro cyklisty a dokonce tam jsou i záhony a lavičky na posezení. Bude se rozhodně hodit! Na předprogram se čeká tři sta tisíc lidí, na hlavní program až dvojnásobek a na hlavní mši s papežem se odhaduje, že dorazí i milion a půl nebo dva miliony návštěvníků.

Jak probíhalo vaše setkání?

Co se týče programů, tak zúčastněné státy se mohou různě podílet na přípravě programu. Tato mezinárodní skupinka, kde jsem i já, má teď 206 delegátů. Měli jsme pracovní setkání napřed v Římě, a teď přímo v Panamě. Tam se řešily hlavně technické věci a informace pro nás – víza, ubytování, praktické pokyny. Dokonce mezi nás přišel i prezident Panamy, takovou zkušenost jsem doposud neměl!

Jaké problémy účastnické země mohou mít?

Například Venezuela má v současnosti velké problémy s uprchlíky a vyřizovat pro ně případná víza je složité. Proto se hledala cesta, jak jim vstup do Panamy umožnit. Nebo africké státy – na celém kontinentu jsou jen asi dvě místa, kde si je mohou vyřizovat! Češi naštěstí tak velké komplikace nemají. Nepotřebujeme ani víza, ani zvláštní očkování.

A co k těm praktickým informacím?

Třeba: organizátoři chtějí mít pět tisíc dobrovolníků. Největší zahraniční skupina jich dorazí z Polska!

Je v Panamě třeba draho?

Dá se to. Nejlepší bylo platit v dolarech, není potřeba mít místní měnu. Za dolar se koupí litr vody, za pět dolarů polední menu v restauraci.

Je Panama spíš katolická, nebo jsou tam i jiné konfese?

Záleží skoro dům od domu. Panama jako město je víc katolická, ale třeba na venkově kolem jsou nejrůznější protestantská společenství. Ale nijak zásadně si nevadí.

Jaké bude počasí v Panamě v době setkání?

Bude tam teplo a vlhko, od pětadvaceti do třiceti stupňů. Ale s tím se tam počítá, například hlavní mši přesunuli z desáté na půl devátou, aby to bylo snesitelnější. A organizátoři se snaží, aby byli v souladu s papežem ekologičtí: například, aby zamezili používání plastových lahví, chtějí instalovat pítka s vodou po celé oblasti.

Co se dá v takovém horku jíst?

Všechno možné – například ryby nebo hovězí. Ale mají neskutečně dobré různé džusy nebo šťávy. Na ulici jde potkat chlapíka, který vám přímo před očima vymačká pomeranč… Jinak supermarkety a podobně jsou stejné, jako u nás.

A jak setkání vnímá domácí Panama?

Jsou velmi hrdí a nejen oni, ale celá střední Amerika. Opravdu je to pro ně čest. Hodně se snaží spolupracovat a Panamě pomáhat. A církev má v celé oblasti velký vliv a jejich prožívání víry je opravdu silné. Například, když někde spolu začaly válčit dva gangy, ten, kdo je šel urovnávat, aby se nepozabíjely, byl místní biskup!

A na závěr?

Jsou chvíle, kdy stojíš před situací a už víš, že ji nezměníš. To je čas věřit, že Bůh může nejen rozmnožit chleby a proměnit vodu ve víno, ale také ledacos zachránit a zalepit. Je potřeba udělat maximum možného předem, ale nebát se spolehnout se na boží pomocnou ruku. To je rozhodně to nejdůležitější na celých Světových dnech.