Kam na letní dovolenou po Česku? 

Noc v klášteře

Celá Česká republika nabízí řadu možností, jak si příjemně odpočinout na letní dovolené s možností ubytování v církevním prostředí, a to od far, přes kláštery, poutní domy či přímo penziony a hotely. Široký výběr je k dispozici například na webu Církevní turistika, kde je možné filtrovat ubytování například podle typu nebo krajů a okresů. 

Vyrazit pěšky?

V dobrých botách se dá dojít nejen do Kompostely. Česko má svých poutních tras také široký výběr pro poutníky všech úrovní fyzické zdatnosti. Vyhledávací výběr opět nabízí portál Církevní turistika

Za tekutým chlebem 

V ČR naleznete několik církevních pivovarů. Vydáte-li se poznávat krásy starého biskupského sídla Litoměřice, nezapomeňte zavítat i do zdejšího pivovaru. I poznávání života fungujícího kláštera v Želivi můžete spojit s ochutnávkou zdejší pivovarnické produkce. Toulání po Orlických horách pak můžete zakončit v Neratově, kde je postupně obnovováno zdejší poutní místo a rozvíjí se tu komunita zaměřená na sociální podnikání; i zde k němu patří nový pivovar.

Léto otevřených kostelů 

Několik stovek kostelů např. ve Zlínském kraji, městě Olomouci či v Ostravsko-opavské diecézi nabízejí možnost poznat jejich krásy s průvodcem. Tato možnost je samozřejmě nabízena např. i na Zelené Hoře, Velehradě a dalších místech. Mimo to se návštěvníkům otvírá i řada církevních muzeí. Tiskové středisko ČBK připravilo jejich přehledný seznam


Zdroj obrázku: Pixabay/CC0 Creative Commons

Kolik má církev kardinálů? 

Minulý čtvrtek se ve Svatopetrské bazilice konala takzvaná kardinálská konzistoř, během které uváděl papež František do funkcí nové kardinály. Celkem 14 nových kardinálů, z nichž 11 s právem volit příštího papeže, vyznalo víru a převzalo v rámci této bohoslužby slova jmenovací dekrety, kardinálské klobouky a prsteny. Celkem má nyní římskokatolická církev 226 kardinálů, z nichž 74 jmenoval František během svého pětiletého působení v jejím čele.

Noví kardinálové se hned po konzistoři vydali navštívit emeritního papeže Benedikta XVI., s nímž se nejprve v kapli jeho rezidence společně pomodlili. Jmenovaní kardinálové pocházejí z Bolívie, Itálie, Japonska, Pákistánu, Polska, Portugalska, Peru, Madagaskaru, Mexika a Španělska. Podle papeže Františka tento široký záběr „vyjadřuje univerzalitu církve, která hlásá milosrdnou lásku Boží všem lidem po celém světě“. 

Tři ze jmenovaných kardinálů jsou starší osmdesáti let a podle kanonického práva proto nemají právo papeže volit.  

Papež vyzývá: Neboj se zamířit výš

Díky nakladatelství Paulínky si tištěného průvodce papeže Františka na cestu ke svatosti můžete nově pořídit i v češtině. Na pultech dobrých knihkupců je vydání jeho nejnovější exhortace Gaudete et exsultate od minulého týdne a v úterý 26. června 2018 došlo i na její představení v Praze.

Dominik Duka oslavil 1050. výročí nejstaršího biskupství v Polsku

Kardinál Dominik Duka se v sobotu 23. června 2018 jako papežský legát zúčastnil oslav založení nejstaršího biskupství v Polsku. Tomu v Poznani je i se současnou érou arcibiskupství již 1050 let. Portál Církev.cz zveřejnil kardinálovu homilii v plném znění

Papež v Ženevě: Ekumenismus je 'skvělý podnik ve ztrátě'

Papež František na ekumenické bohoslužbě během své návštěvy Ženevy vyzval všechny věřící, aby společně kráčeli v Duchu Svatém, přestože svět často vnímá ekumenismus jako „skvělý podnik, který ale funguje ve ztrátě“. Papež zde Světovou radu církví navštívil v době zasedání jejího ústředního výboru při příležitosti 70. výročí existence této ekumenické organizace.

„Po mnoha letech ekumenického snažení u příležitosti tohoto sedmdesátého výročí Rady prosme Ducha, aby posílil naši společnou pouť. Již nyní je možné jít podle Ducha: modlit se, evangelizovat a společně sloužit je možné a bohulibé! Jít spolu, modlit se spolu, pracovat spolu – ano, to je naše dnešní hlavní cesta,“ řekl papež František.

Světová rada církví vznikla v roce 1948 a jejími zakládajícími členy bylo 147 církví z celého světa. Postupně se připojilo dalších více než 200 církví. Světová rada církví je tak v současnosti největší ekumenickou organizací na světě a sdružuje většinu světových anglikánských, evangelických, pravoslavných a starokatolických církví. Římskokatolická církev má pozorovatelský status.