Přístup k pitné vodě je základní lidské právo

Vatikán zveřejnil poselství Svatého otce k Světovému dni modliteb za péči o stvoření. Tento výroční den modliteb slaví katolická církev 1. září ve společenství s pravoslavnými bratřími a sestrami a za účasti dalších křesťanských církví a komunit.

Svatý otec ve svém poselství zdůraznil, že voda představuje pro lidstvo vzácný přírodní zdroj a „přístup k pitné vodě je základní a univerzální lidské právo vzhledem ke skutečnosti, že je zcela nezbytná pro lidské přežití a jako taková je podmínkou ostatních lidských práv“. Dodal, že přístup k pitné vodě je pro mnoho lidí stále obtížný či přímo nemožný.

Dále uvedl, že „péče o moře a oceány, které mají pro lidstvo nevyčíslitelnou cenu, představuje dnes setrvalou povinnost a opravdovou výzvu“. Proto nemůžeme dovolit, aby „naše moře a oceány byly znečištěné nekonečnou záplavou plastů“. Musíme se modlit, jako by vše záleželo na Boží prozřetelnosti, a pracovat, jako by vše záleželo na nás, vzkázal papež František.

Zdroj: Pixabay/PDP. CC0 Creative Commons

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc září 2018

Papež František se chce v měsíci září přimlouvat za provincii Idlib v Sýrii, zvláště pak za civilní obyvatelstvo a za respektování mezinárodního humanitárního práva v této oblasti.

Idlib je posledním větším útočištěm opozice, která roky bojovala proti režimu prezidenta Bašára Asada. V minulých dnech syrská armáda stáhla k hranicím Idlibu velké množství svých jednotek a s vysokou pravděpodobností připravuje finální útok. Své ozbrojené síly drží v pohotovosti rovněž Rusko. Zúčastněné země rovněž často hovoří o užití chemických bojových látek. V přímém ohrožení jsou životy tisíců civilistů, kteří nemají kam uniknout. 

Kromě toho František dál pamatuje na mladé lidi v Africe, aby měli přístup ke vzdělání a práci ve vlastní zemi (všeobecný modlitební úmysl).
Národní úmysl je tentokrát modlitba za odvahu ke každodennímu následování Pána i přes opakující se poklesky a nedokonalosti (srv. Žl 137/136/). 

Biskup Vlastimil Kročil požehná ležák, který pomůže charitě

Diecézní biskup Mons. Vlastimil Kročil požehná 7. září zvláštní várku českobudějovického Budvaru, jejíž výtěžek pomůže klientům českobudějovické diecézní charity. Požehnané pivo obdrží darem také papež František.

Požehnanou limitovanou várku světlého ležáku bude pivovar nabízet v rámci letošních adventních trhů na náměstí Přemysla Otakara II. v období 30. listopadu až 23. prosince a část výtěžku z každého prodaného piva daruje na projekty Diecézní charity České Budějovice. Prodej ve zvláštním stánku zajistí dobrovolníci z řad zaměstnanců pivovaru, radnice, biskupství a charity. Z várky bude připraveno 123 lahví o objemu 1 litr jako dar pro papeže Františka – jedna speciálně zabalená láhev ve zvláštní krabici + 122 lahví ručně balených v transportních kartonech. Požehnané pivo bude také stočené do sudů a do limitované edice lahví. 

Společný projet Biskupství českobudějovického a Budějovického Budvaru, n. p. chce podpořit sociální služby a účinnější pomoc klientům diecézní charity, kterou biskupství zřizuje.

Kardinál Nichols získal české ocenění za boj proti obchodu s lidmi

Cenu nazvanou „Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award“ převzal v budově ČNB kardinál Vincent Nichols, arcibiskup z Westminsteru a předseda Biskupské konference Anglie a Walesu. Cenu mu udělila Pražská společnost pro mezinárodní spolupráci za jeho aktivity v boji proti obchodu s lidmi a novodobému otrokářství.

Odhaduje se, že v podmínkách novodobého otroctví bez jakýchkoliv práv se nachází zhruba 40 milionů lidí. Kromě toho se jedná o fenomén, který má globální rozměr a týká se i zemí střední Evropy nebo Velké Británie.

Kardinál Nichols byl oceněn za práci Skupiny sv. Marty (The Santa Marta Group), jejímž je prezidentem. Tato organizace nazvaná podle současného domova papeže Františka byla založena v Římě v roce 2014 a bojuje s novodobým otrokářstvím a pašováním lidí. Zaměřuje se v jednotlivých zemích zejména na spolupráci vedení policie a katolické církve.

Pražská společnost propaguje mezinárodní spolupráci ve střední Evropě. Organizaci založili bývalí protikomunističtí disidenti v roce 1997 s cílem bojovat proti korupci a porušování lidských práv. Organizaci tvoří neformální síť diplomatů, byznysmenů, politiků a akademiků, kteří se zabývají důležitými společenskými otázkami.

Zvláštní cenu dostal od organizátorů také Tom Nicholson, investigativní novinář, který působil 20 let na Slovensku, a in memoriam v únoru zavraždění slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová.