Papež František napsal prezidentu Ortegovi, vyprošuje mír pro Nikaraguu

Papež František zaslal zdravici nikaragujskému lidu ke Dni nezávislosti, který si země připomíná 15. září. V dopise adresovaném prezidentu Danielu Ortegovi ujistil nikaragujský lid o svých přímluvných modlitbách za klid a mír v zemi, kde už řadu měsíců probíhají násilné střety mezi vládou a opozicí.

Katolická církev, která se od jejich počátku v dubnu tohoto roku snaží podporovat dialog obou stran, se stává terčem výhrůžek a zastrašování. Kardinál Leopoldo Brenes, arcibiskup Managuy a předseda Nikaragujské biskupské konference, v pondělí ohlásil, že do kostelů během mší svatých přicházejí lidé s megafony s cílem narušit průběh shromáždění, a požádal o respekt vůči eucharistii a přesvědčení věřících.

Tvrdá reakce ze strany vládních sil měla dosud za následek více než 360 mrtvých, přes 2 tisíce zraněných a stovky zatčených. Během té doby došlo také k útokům na představitele církve a nejméně v sedmi případech k znesvěcení kostelů.

Papež František se setkal s italskými jezdci motocyklového mistrovství světa

Žijte svůj život s vášní a předávejte lidem hodnoty přátelství a respekt vůči pravidlům, řekl Svatý otec ve středu během audience s italským týmem jezdců motocyklového mistrovství světa (MotoGP).

Podle papeže Františka představuje sport nenahraditelný vzdělávací nástroj, zejména ve vztahu k mladým lidem. Řekl, že sport „stimuluje zdravé sebepřekonání, učí duchu obětování a inspiruje loajalitu v mezilidských vztazích, přátelství a respekt vůči pravidlům“.


Foto: Vatican Media

Ekumenická iniciativa Čas stvoření vyzývá k modlitbám a péči o přírodu

Od 1. září do 4. října jsou křesťané celého světa vyzváni k modlitbám a péči o přírodní bohatství v rámci ekumenické iniciativy nazvané Čas stvoření. Období iniciativy je rámováno význačnými dny Východní a Západní křesťanské tradice v návaznosti na ochranu životního prostředí. Téma pro letošní rok je motto „Kráčet spolu“.

Řídící výbor inciativy se sestává ze zástupců Světové rady církví, Globálního katolického klimatického hnutí, ACT Alliance, Papežské světové modlitební sítě a Environmentální sítě anglikánské církve.

"Zveme všechny lidé dobré vůle, aby se připojili k tomuto úsilí a podíleli se na rostoucím hnutí, které chce pečovat o naše životní prostředí a stvoření jako takové," vyzývají v deklaraci organizátoři.

Den 1. září byl prohlášen dnem modliteb za životní prostředí ekumenickým patriarchou Demetrosem I. v roce 1989, neboť tento den začíná liturgický rok pravoslavné církve s odkazem na Boží stvoření světa. V den 4. října zase katolická církev slaví svátek Františka z Assisi, autora proslulé Písně tvorstva.

Církevní školy v ČR slaví svůj den. Již tuto neděli

Na 16. září 2018 připadá Den církevního školství, připomínka této oblasti služby široké společnosti ve více než stovce škol a školských zařízení zřizovaných římskokatolickou církví v různých místech ČR. 

V ČR nyní funguje 94 církevních škol zřizovaných římskokatolickou církví; chodí do nich na 13 tisícovek žáků a studentů. K tomu u nás církev zřizuje ještě 22 školských zařízení a středisek volného času.

Den církevního školství připadá vždy na 16. září, tedy v den památky sv. Ludmily. Slaví se od roku 2000, kdy jej vyhlásila Česká biskupská konference.

Více informací o církevním školství v ČR hledejte na https://www.cirkev.cz/skolstvi.

Papež František přijal českého velvyslance Václava Kolaju

6. září přijal papež František nového velvyslance České republiky při Svatém stolci Václava Kolaju a přijal od něho pověřovací listiny. Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo jeho životopis. Václav Kolaja nastoupil do nové funkce již 10. května letošního roku a nahradil tak Pavla Vošalíka.

V Bratislavě se sešli biskupové střední a východní Evropy

Zástupci biskupských konferencí Slovenska, České republiky, Polska, Maďarska, Chorvatska, Ukrajiny, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Mezinárodní konference sv. Cyrila a Metoděje se minulý týden setkali v Bratislavě na pracovním setkání. 

Za poslední roky diecéze ve středo-východní Evropě vyvinuly řadu aktivit - jako například společnou sbírku zorganizovanou v roce 2017 pro oběti válek na Středním východě - a snaží se přispívat k obnově domů, nemocnic, škol a celých obcí, aby umožnily návrat uprchlíků do vlasti. Instituce katolické církve intenzivně pomáhali i uprchlíkům a migrantům, kteří procházeli přes území jejich zemí. 

Papež František diskutoval s americkými biskupy kauzu sexuálního zneužívání

Papež František předevčírem přijal zástupce Biskupské konference Spojených států, aby s nimi promluvil o kauze sexuálního zneužívání ze strany kléru. Delegaci vedl kardinál Daniel DiNardo, arcibiskup z Galvestonu-Houstonu a předseda Biskupské konference Spojených států, společně s kardinálem Seánem Patrickem O’Malleym, bostonským arcibiskupem a předsedou Papežské komise pro ochranu nezletilých.

"Informovali jsme papeže Františka o naší situaci ve Spojených státech, o tom, jak bylo Kristovo tělo potrháno zlem sexuálního zneužívání. Vyslechl nás s velkým porozuměním. Byl to hluboký, plodný a dobrý dialog,“ stojí v prohlášení, které vydal předseda biskupské konference Spojených států, kardinál Daniel DiNardo po dnešním setkání s papežem Františkem.