Papež v Palermu: Nemůžete věřit v Boha a být členem mafie

Papež František v sobotu absolvoval pastorační cestu na Sicílii. Stěžejní událostí jeho návštěvy bylo celebrování slavnostní mše svaté s liturgickou památkou blahoslaveného Pina Puglisiho, který byl před 25 lety zavražděn místní mafií.

Puglisi se během své pastorační činnosti se věnoval především mládeži, kterou vedl od nástupu na cestu zločinu. Ve svých kázáních často velice ostře napadal mafii, a tak se Giuseppe Graviano, šéf mafie v Brancaccii, rozhodl nerespektovat obvyklou nedotknutelnost kněží a nechal Puglisiho zavraždit na den jeho narozenin 15. září 1993. Puglisi je tak označován za prvního mučedníka organizovaného zločinu.

„Nemůžete věřit v Boha a být členem mafie. Ti patřící k mafii nežijí jako křesťané, protože se svým životem rouhají Bohu, který je láskou,“ zdůraznil Svatý otec.


Foto: Vatican Media/Církev.cz

Bůh má rád legraci, proto si zvolil mě

Spolu s Petrem Vtípilem přijme tuto sobotu 22. září v 9.30 v Hradci Králové kněžské svěcení také Jan Lukeš. Primiční mši svatou bude sloužit v neděli 23. září od 14.00 v kostele sv. Michaela Archanděla v Rokytnici nad Jizerou. 

"Přirovnal bych to, jako když kluk chodí s holkou, tak já jsem chodil s Pánem Ježíšem docela dost dlouho, když jsem hledal, jestli mě volá ke kněžství… A před deseti lety jsem jasně poznal své povolání. Tak jsem chtěl mít nejradši „veselku“ hned," prohlásil Jan Lukeš o svých přípravách na kněžství.  

Kompletní rozhovor najdete na portálu Církev.cz

V poutních stopách svatého Václava

V pátek 28. září 2018 nás čeká slavnost sv. Václava, Den české státnosti. Kromě dalších doprovodných programů se bude slavit zejména v klíčových městech - v Praze a na Staré Boleslavi. 

Praha
Ve čtvrtek 27. září začne oslava sv. Václava Svatováclavským putováním Prahou s Palladiem Země české ve 14 hodin mší svatou v bazilice svatého Jiří na Pražském hradě a vyvrcholí Svatováclavským duchovním zastavením v 17 hodin na Václavském náměstí. Oslavy budou pokračovat v pátek 28. září v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze ranními chválami od 6.30, dále mší svatou na hrobě sv. Václava ve Svatováclavské kapli v 7 hodin, následovat bude další mše svatá v 8.30, v 10 hodin a v 18 hodin. Zpívané nešpory zazní v 17 hodin.

Stará Boleslav
Ve čtvrtek 27. září bude v 19.30 v Brandýse nad Labem pod zámkem přivítání relikvie sv. Václava a bude pokračovat průvod do Staré Boleslavi, kde ve 20 hodin začne Svatováclavský koncert a nešpory v bazilice sv. Václava. Zde bude v pátek v 8.30 mše svatá v kryptě sv. Kosmy a Damiána. Na Mariánském náměstí začne v 10 hodin poutní mše svatá
Ve 14 hodin bude v bazilice modlitba za národ u Palladia země České. Bazilika bude otevřena do 19 hodin, ve farní zahradě se připravuje stan pro odpočinek poutníků. V kryptě budou vystaveny svatováclavské relikvie.

Více informací je k dispozici na webu Arcibiskupství pražského.

I biskupové musí chodit do školy

Biskupové, kteří byli jmenováni v posledním roce, vyrazili ve dnech 5. až 13. září do Říma na devítidenní formační kurz pořádaný Kongregací pro biskupy - povinné "školení" pro nově vysvěcené hodnostáře.

Během kurzu mají biskupové možnost se setkat s různými představiteli Vatikánu, na programu jsou přednášky, diskuze a pracovní skupiny dle jazyků. Biskupové tak mají možnost konfrontace s ostatními církvemi po celém světě. Nechybí samozřejmě také společné mše svaté, modlitby a vyvrcholením celého kurzu je setkání se Svatým otcem. 

Kurzu se účastnilo celkem 144 biskupů z celého světa; Českou republiku zastupovali olomoučtí pomocní biskupové Josef Nuzík a Antonín Basler, dále pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer a ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.

V Praze se sejdou představitelé frankofonních pronásledovaných komunit

Ve dnech od 20. do 23. září se poprvé v Praze sejdou představitelé francouzských katolických komunit v zahraničí, aby se věnovali tématu: „Církev v zemích, které ji pronásledují“. Setkání se zúčastní duchovní a laici z více než 17 zemí ze čtyř kontinentů. Na Břevnově se tak celkem sejde kolem 60 lidí, z českých zástupců např. kardinál Dominik Duka nebo dřívější kandidát na prezidenta Pavel Fischer.