Slavnostní Mší svatou začne zítra na Svatopetrském náměstí synoda o mládeži – přesným názvem Mladí lidé, víra a rozlišování povolání. Celebrovat ji bude papež František. O živý přenos se postará Televize Noe – začínat bude v 9:55.

Českou republiku na synodě zastupuje plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub.
Jeho názory na církev v jednadvacátém století a roli mladých v ní si můžete například poslechnout v podcastech Rádia Proglas.

Zdroj: Osobní Twitter Tomáše Holuba 

Jak synodu sledovat? 

Sledovat synodní dění z české perspektivy můžete přes stránku na Facebooku. 
Synoda má samozřejmě také svou mezinárodní Facebookovou stránku a twitterový instagramový účet.
Webové stránky v pěti světových jazycích naleznete zde: www.synod2018.va
Hlavním hashtagem pro sociální sítě je #synod2018. 

Co bylo doposud?

V polovině března letošního roku se do Říma sjely na tři stovky mladých z celého světa na předsynodní shromáždění a setkání s papežem. František tehdy o aktivitách spojených se synodou řekl, že „jde o výzvu hledat nové cesty a vydat se po nich s odvahou a důvěrou, přičemž je třeba pevně hledět na Ježíše a otevřít se Duchu Svatému, aby tak omládla samotná tvář církve.“ Z Česka vyrazili na setkání oblát Oto Medvec z Plzně a Markéta Imlaufová, studentka a dobrovolnice v neziskové organizaci Salesiánská asociace Dona Bosca. O jejich zážitcích a dojmech si můžete přečíst na webu Církev.cz


Po březnovém shromáždění měli mladí pět měsíců možnost podělit se o své problémy a názory a vyplnit na internetu odpovědi na konkrétní otázky, o kterých se bude na synodě diskutovat. Sešlo se více než sto tisíc odpovědí mladých lidí z celého světa. Z těchto odpovědí a shrnutím závěrů předsynodálního shromáždění vznikl pracovní dokument Instrumentum laboris, základní dokument pro biskupy na synodě.


Vyhlídky na výsledky synody jsou slibné - papež František se o téma mladých aktivně dlouhodobě zajímá. Hodně pomáhá, ale také hodně vyžaduje, hlavně po stránce odvahy a odhodlání.
„Sny jsou důležité, pomáhají nám dívat se dál, za horizont a pěstují v nás naději v každodenní činnosti. A sny mladých jsou nejdůležitější ze všech. Mladý člověk, který neumí snít, je mladý anestetizovaný; nepochopí život, sílu života,“ řekl na setkání s mladými poutníky v Římě. „Toto je váš úkol: změnit sny dneška v realitu budoucnosti, a k tomu je potřeba odvahy.“