Na svátek sv. Mikuláše, který se na Ukrajině slaví 19. prosince, se pracovníci Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce chystají rozdat dárky dětem z východní Ukrajiny. Balíčky míří do měst v Doněcké oblasti, která leží v bezprostřední blízkosti bojové linie nebo přímo na ní. Děti ze Slovjansku, Luhanske, Vozdvyženky a Svtilodarsku potěší nadílka českých dárců.

Kdysi útulné vesnice a města v Doněcké oblasti dnes lekají svou prázdnotou a apokalyptickým vzhledem. Od roku 2014, kdy začal válečný konflikt na Ukrajině, se zde nepřestalo střílet. Lidé zde jsou traumatizováni očitými zážitky válečného konfliktu nebo ztrátou blízkých či majetku. V bezprostřední blízkosti bojové linie bydlí mnoho rodin s dětmi, které nemají kam jít. Nezbývá jim nic jiného, než v nebezpečných podmínkách zůstat.

Loňská Mikulášská nadílka. Foto: DCHOO

Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce do těchto oblastí pravidelně přepravuje hygienické a potravinové balíky pomoci. Autentický kontakt s místními rodinami odstartoval v roce 2017 myšlenku uspořádat první Mikulášskou nadílku. „Chtěli jsme udělat radost dětem, které mají za sebou často velmi frustrující zážitky,“ vysvětluje za Diecézní charitu ostravsko-opavskou vedoucí Střediska Veronika Mechová. „Během loňského podzimu jsme si vyslechli přání třicítky dětí z měst Svitlodarsk, Luhanske a Slovjansk, a díky štědrosti dárců jsme nakonec předali dárky 60 dětem. Mezi dárky se objevilo oblečení, teplá obuv, školní uniformy i hračky. „Přání dětí z východu Ukrajiny bohužel často odpovídá situaci, ve které žijí. Nezapomenu na čtyřletou holčičku Iru, která nechodila v zimě ven. Jednoduše proto, že neměla co na sebe. Přála si zimní bundu a boty,“ vzpomíná Mechová.

Letos bude možné obdarovat minimálně 46 dětí z Doněcké oblasti. „Místa jsme vytipovali na základě loňské zkušenosti a doporučení organizace CIMIC (Civil–Military Co–Operation), kde se můžeme s pomocí dostat a kde je ještě relativní bezpečí. Během říjnového výjezdu, kdy pravidelně předáváme základní pomoc v těchto oblastech, jsme také zjišťovali přání dětí. Mimo hračky a oblečení si větší děti přejí tablet nebo telefon,“ popisuje Mechová.

Zjišťování přání pro letošní rok. Foto: DCHOO

Dárci se mohou do Mikulášské nadílky zapojit pořízením konkrétního dárku nebo finančním příspěvkem. Seznam všech dětí a jejich přání naleznou zájemci na webu adoptujsi.cz. Pořízení vybraného dárku je možné do 14. 12., do stejného data je nutné jej doručit na adresu Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce (Kratochvílova 3, 702 00 Ostrava), aby se celá nadílka stihla včas přepravit za hranice.

Dárci, kteří by rádi přispěli finančně, mohou zaslat libovolnou částku na transparentní účet: 2800779701/2010 s variabilním symbolem 999. Za vybrané finanční prostředky budou nakoupeny dárky na Ukrajině a předány dětem. Finanční dary je možné zaslat do 19. 12. 2018.