RedWednesday je kampaň s heslem Make a stand for faith and freedom (Společně za víru a svobodu), která vznikla díky mezinárodní organizaci Církev v nouzi. Iniciativa chce propagovat víru i toleranci ve společnosti a podpořit solidaritu s obětmi pronásledování či být hlasem proti násilí a útlaku vykonávaného ve jménu náboženství. 

Kromě různých přednášek nebo happeningů budou letos v Česku poprvé také nasvíceny některé veřejné budovy červeným světlem. „Červená středa (#RedWednesday) je den, kdy chceme společně upozornit ve veřejném prostoru na pronásledované pro víru. Symbolem akce je červené světlo jako barva krve mučedníků," přiblížil o akci P. Stanislav Přibyl.

Jak a kde se zapojit? 

Nejlepší seznam akcí spojených s #redwednesday je na Facebookové stránce Červená středa (dostupná i neregistrovaným). Najdete na ní nejen informace o tom, kam jít, ale i další účastníky, ke kterým se můžete připojit. 

Mimo to se samozřejmě může zapojit každý napříkad vystavením červené svíčky či lampičky nebo prostřednictvím zvláštní modlitby za trpící křesťany ve farnostech.

Zdroj fotografie: Pixabay. CC0 Creative Commons

Kirche in Not

Mateřskou organizací celé iniciativy je německá Kriche in Not (Církev v nouzi), papežská charitativní organizace, která se věnuje potřebám pronásledovaných křesťanských komunit po celém světě. Každoročně reaguje na více než 5 000 žádostí o pomoc ze strany biskupů a náboženských představitelů v přibližně 140 zemích. Byla založena v Nizozemí roku 1947. Mezinárodní ředitelství organizace je od roku 1975 v německém Königsteinu, v současnosti má pobočky v 17 zemích světa.

Příjmy organizace závisí výhradně na příspěvcích individuálních dárců, organizace není financována ani z veřejných ani církevních zdrojů. V současné době na její činnost přispívá více než 600 000 dárců.

S nápadem na připomenutí rozsvícením červených světel byla britská pobočka organizace. První "ročník" proběhl v roce 2016.