YOUCAT pro děti je již i v češtině!

V teprve čtvrté jazykové mutaci na světě přichází na pulty českých knihkupců katolický katechismus přizpůsobený pro potřeby dětí od 7 do cca 12 let i jejich rodičů.
Průvodci touto základní encyklopedií křesťanství jsou čtenáři jejich vrstevníci Káťa a Matěj; v dolní části knihy vždy nechybí související vysvětlení pro rodiče, kteří by si v knize měli číst se svými dětmi, jak doporučuje vedoucí katechetické sekce ČBK Mariusz Kuźniar. 

Kolektiv autorů pracoval na této knize od roku 2013. Na tvorbě se podíleli rodiče, učitelé, kněží a moderátoři dětských společenství z Rakouska, Slovenska a Německa a také přibližně 60 dětí, které dávaly zpětnou vazbu. 

 Foto: Církev.cz/František Jemelka

Nový apoštolský nuncius je už v Česku

Nový apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo přiletěl minulý týden do ČR. Na letišti jej uvítali zástupci české biskupské konference vč. kardinála Dominika Duky. 

Balva jmenoval papež František apoštolským nunciem v České republice 21. září 2018. Jeho předchozím působištěm byla Keňa, ovšem nechybí mu již ani zkušneost z působení v ČR; působil zde jako rada Apoštolské nunciatury. Hovoří anglicky, italsky, španělsky, francouzsky a částečně i česky.
"Mám radost a novému nunciovi přeji, aby jeho mise v naší zemi byla požehnaná," okomentoval příjezd nového nuncia v České republice generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Předchůdcem arcibiskupa Balva v úřadu apoštolského nuncia v ČR byl Mons. Giuseppe Leanza, který byl na tento post jmenován 15. září 2011. Funkci opustil v roce 2018 kvůli dovršení limitního věku 75 let.

Papežský nuncius je reprezentantem Svatého stolce, který je akreditován v hostující zemi jako velvyslanec a udržuje zde oficiální styky se Svatým stolcem. Nuncius je dnes zpravidla vysílán jen do zemí, které se řídí usnesením Vídeňského kongresu z roku 1815, podle něhož se papežský vyslanec stává tradičně a automaticky i doyenem diplomatického sboru, tj. plní funkci čestného mluvčího a „prvního mezi rovnými“ v rámci společenství velvyslanců. Požívá tedy stejné pozice jako velvyslanci jiných států, včetně diplomatické imunity.

Papež jmenoval organizátory schůzky o ochraně nezletilých

Tiskové středisko Svatého stolce dnes oznámilo, že papež František jmenoval členy organizačního výboru, který bude mít za úkol připravit únorové setkání svolané pro předsedy biskupských konferencí na téma ochrany nezletilých v církvi. Jsou to kard. Blase J. Cupich, arcibiskup Chicaga (USA), kard. Oswald Gracias, arcibiskup Bombaje (Indie) a předseda Indické biskupské konference, Mons. Charles Scicluna, arcibiskup Malty a o. Hans Zollner, předseda Střediska na ochranu nezletilých při Papežské Gregoriánské univerzitě. 

Setkání se kromě papeže Františka a předsedů biskupských konferencí jednotlivých zemí zúčastní i patriarchové východních církví, představení státního sekretariátu Svatého stolce, prefekti vatikánských úřadů a kongregací či zástupci Unie generálních představených ženských a mužských řeholí.

Videoposelství papeže Františka k SDM v Panamě

Odvážné a velkorysé Mariino přitakání Boží vůli je tématem videopolsetví, kterým se papež František obrací ke všem mladým lidem u příležitosti blížícího se Světového dne mládeže (22. – 27. ledna 2019). Video je doplněno titulky v angličtině. Textový přepis do češtiny je k dispozici na portálu Církev.cz. 

Jezuité a boromejky mají nové představené

V polovině listopadu 2018 generál jezuitského řádu Arturo Sosa jmenoval nového provinčního představeného českých jezuitů. Stal se jím dlouholetý velehradský farář Petr Přádka. S dosavadním představeným české provincie Tovaryšstva Josefem Stuchlým by si úřad měl předat na začátku února následujícícho roku. Rozhovor s novopečeným provinciálem je k dispozici na webu Jesuit.cz, vedl jej Přádkův spolubratr J. Regner.

Nové vedení mají i české boromejky. Generální představenou se stala SM. Ancilla Anna Doležalová. Kongregace u nás působí v Praze, Moravských Budějovicích, Městě Albrechticích, Ostravě a Prachaticích a slouží i v římském Nepomucenu. 

S papežem u stolu

V neděli 18. listopadu proběhly oslavy 2. Světového dne chudých. Papež František pozval chudé nejprve k eucharistickému stolu do baziliky sv. Petra. Ve své homilii zdůraznil, že jednak je důležité uznat, že jsme žebráky prosícími o spásu, a na druhé straně podávat jako Ježíš ruku druhým. Po modlitbě Anděl Páně se přesunul do Auly Pavla VI., aby zasedl ke společnému stolu s 1 500 lidmi v nouzi. Oběd věnoval hotel Rome Cavalieri - Hilton Italia ve spolupráci s organizací Ente Morale Tabor a chudé obsluhovalo 70 dobrovolníků. Na menu byly lasagne, kuřecí nugety s bramborovou kaší a tiramisù. Na závěr společného oběda historická továrna na těstoviny Rummo věnovala přítomným a dobrovolnickým organizacím 1 500 tašek s těstovinami.


V minulém týdnu navštívil papež František také provizorní nemocnici, která vyrostla na jeden týden náměstí sv. Petra. Během krátké návštěvy za doprovodu Mons. Rina Fisichelly, předsedy Papežské rady pro novou evangelizaci, se papež pozdravil se všemi přítomnými pacienty, zdravotníky a lékaři a obdaroval je požehnanými růženci.

Výhrada svědomí se vrátila do americké legislativy

Za “vítězství zdravého rozumu” označili američtí biskupové novou právní úpravu, kterou Trumpova administrativa znovu zavádí výhradu svědomí z náboženských a etických důvodů.

"Jsme vděčni za toto rozhodnutí, protože lidem s upřímným náboženským či morálním přesvědčením dovoluje nepodílet se na potratech či sterilizaci", stojí v prohlášení amerických biskupů. Nová regulace dává náboženským, vzdělávacím a zdravotnickým institucím možnost žít svoji víru a jednat bez obav, že budou trestány federální vládou.

Nová regulace vztahuje výhradu svědomí nejen na organizace náboženského rázu, ale zahrnuje také neziskové organizace a malé podnikatele, kteří mohou nyní z morálních důvodů neprovozovat služby navrhované americkým ministerstvem zdravotnictví.