Prohlášení ČBK k webu Jana Rozka

V médiích nedávno proběhla informace o spuštění webu Jana Rozka (www.procistoucirkev.cz), jehož cílem má být údajná pomoc obětem sexuálního zneužívání ze strany „církevních hodnostářů“.

Jménem České biskupské konference bych chtěl konstatovat, že se jedná o soukromou iniciativu pana Rozka a v žádném případě nedoporučujeme vyhledávat pomoc prostřednictvím kontaktů uvedených na těchto webových stránkách.

ČBK má v dané problematice platnou Společnou směrnici ČBK a Konferencí vyšších řeholních představených v ČR pro postup v případech trestných činů pohlavního zneužití osoby mladší 18 let duchovním či laikem v rámci činnosti církve. Tato Směrnice jasně definuje, jak postupovat v případě podezření ze spáchání těchto činů v rámci diecéze, případně jak spolupracovat s orgány trestně činnými.

Čeští a moravští biskupové stejně jako představitelé ženských a mužských řádů v ČR o této problematice detailně debatovali s odborníky v rámci studijního dne 29. ledna v Praze a úzce spolupracují s psychology, terapeuty i zástupci Policie ČR.

Je samozřejmě neomluvitelné, pokud k takovým činům dochází ze strany duchovních, ale církev v ČR přijala taková preventivní opatření, aby zůstávala i nadále bezpečným místem pro děti a mládež.

Zdroj: P. Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK

Cesta na Arabský poloostrov byla jedním z Božích překvapení, řekl papež

Papež František ve své pravidelné středeční audienci po úvodním čtení z knihy Genesis (Gn 9, 1-5) shrnul svoji apoštolskou cestu do Spojených arabských emirátů. Vyzdvihl její význam a uvedl, že dialog mezi křesťanstvím a islámem je rozhodujícím faktorem pro mír v dnešním světě.

Je to poprvé, co na Arabském poloostrově stanula hlava katolické církve a „prozřetelnost tomu chtěla, že to byl papežem jménem František, 800 let poté, co sv. František z Assisi navštívil sultána al-Malik al-Kāmila,“ uvedl dále papež František a dodal, že často během své cesty na sv. Františka myslel. 

Hlavním výstupem cesty je dokument, který dal papež František dohromady s muslimskými představiteli. "Já a velký imám mešity Al-Azhar jsme podepsali Dokument lidského bratrství, ve kterém jednotně potvrzujeme společné povolání všech mužů a žen, abychom byli bratry jako Boží synové a dcery, odsuzujeme každou formu násilí, především s náboženskou motivací a zavazujeme se k šíření autentických hodnot a míru ve světě,“ zdůraznil papež význam společné deklarace.

Papežova návštěva měla mezi obyvateli Emirátů úpěch. Mše, kterou sloužil pod širým nebem v Abú Zabí se podle odhadu organizátorů účastnilo na 170 tisíc lidí, včetně několika tisíc muslimů.

Příští světové dny bude hostit Portugalsko

Tradičně papež oznámí jěště před koncem světových dní mládeže datum a místo konání těch následujících. Po jihoamerické Panamě tedy bude další SDM hostit Evropa. V portugalském hlavním městě Lisabonu se budou konat v roce 2022. 

Papež František vyrazí do afrického Maroka

Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo program apoštolské cesty papeže Františka do Maroka. Tam bude pobývat 30. a 31. března a bude to v krátké době jeho druhá návštěva muslimské země po Spojených Arabských Emirátech. 

V pětatřicetimilionovém Maroku žije asi 50.000 katolíků, z nichž většina jsou potomci Evropanů, hlavně Francouzů a Španělů. Hlavním náboženstvím je sunnitský islám. Papež se během cesty setká s marockým králem, diplomaty a vládními představiteli, zavítá do školy pro muslimské imámy a podzraví se s veřejností.  


Logo papežovy marocké cesty

Nigérie: Biskupové vybídli k třídennímu postu za budoucnost země

Modleme se za bratry a sestry působící v politice a zejména ty, kdo se nabídli k veřejné službě – píší ve zvláštním listu k nadcházejícím celostátním volbám nigerijští biskupové. Pro všechny katolíky své země pak vyhlašují půst a modlitby za zdar volebního hlasování ve dnech 13. až 15. února.
Nigérie je nejlidnatější zemí Afriky. Jejích více než 190 milionů obyvatel se hlásí téměř rovným dílem ke křesťanství a k islámu. Podle posledních průzkumů je křesťanství na vzestupu a jeho vyznavači přesahují 50% populace. Nigérie je také zemí, odkud dosud přišlo do Itálie prostřednictvím libyjských překupníků nejvíce migrantů.
Podle OSN muselo v posledním měsíci opustit domovy 30 tisíc Nigérijců a vyhnáno bylo také 260 pracovníků humanitárních organizací, které přinášejí pomoc několika stům tisíc uprchlíků. Ve státu Borno vyhlásilo OSN stav humanitární katastrofy.

V Arcidiecézi olomoucké začne jubilejní rok sv. Cyrila

Liturgickou a akademickou oslavou bude 14. února zahájen jubilejní rok ke 1150. výročí úmrtí sv. Cyrila.

Od 18.00 v olomoucké katedrále sv. Václava bude celebrovat mši svatou ke cti sv. Cyrila a Metoděje olomoucký pomocný biskup Antonín Basler.
Od 19.00 pak v sakristii olomoucké katedrály proběhne akademické kolokvium na téma „Sv. Cyril jako překladatel“.
17. února v 10.00 bude v bazilice sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě slavena mše svatá k tomuto významnému jubileu. Hlavním celebrantem bohoslužby bude arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Mši svatou bude přenášet živě i TV Noe.