Papež se setkal s prezidentem Microsoftu

Papež František přijal na soukromé audienci Brada Smithe, prezidenta společnosti Microsoft. Tématem schůzky bylo zapojení umělé inteligence do služeb obecného blaha a aktivity směřujících k odstranění digitální nerovnosti, která dosud přetrvává na globální úrovni.

Kromě toho informovali Svatého otce, že Microsoft spolu s Papežskou akademií pro život bude udělovat mezinárodní cenu za etiku v oblasti výzkumu a využívání umělé inteligence. Toto téma bude projednávat papežská akademie příští rok v rámci svého plenárního zasedání. 

McCarrick byl propuštěn z duchovního stavu

Kongregace pro nauku víry uložila trest propuštění z duchovního stavu bývalému kardinálovi Theodoru McCarrickovi, který se "jako duchovní dopustil následujících deliktů: zneužití svátosti smíření, hříchy proti šestému přikázání s nezletilými a dospělými s přitěžujícím faktorem zneužití moci."

prohlášení Kongregace se dále uvádí, že McCarrickovo odvolání proti tomuto rozhodnutí zamítla na svém řádném zasedání 13. února 2019. "Po prozkoumání námitek v odvolání řádné zasedání potvrdilo původní rozhodnutí," uvádí se dále v dokumentu. McCarrick byl o rozhodnutí informován 15. února 2019.

Toto rozhodnutí, které bylo následně stvrzeno i ze strany Svatého otce, je konečné a není možné žádné další odvolání či dovolání.

Kněze odsouzeného za zneužívání po letech zbavili viny

Kněz Adam Stanislav Kuszaj, který dostal v roce 2011 podmíněný trest za údajné zneužívání šestnáctiletého ministranta, byl zproštěn viny soudem v Jeseníku.

Kněze potrestal jesenický soud za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže v roce 2011 a uložil mu tehdy půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Soud mu navíc zakázal po tři roky pracovat s dětmi do 18 let. Trest mu byl sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však P. Kuszaj na základě rozsudku suspendován a kněžskou práci vykonávat nemohl. O osm let později, minulý týden v pondělí, jej soud obžaloby zprostil s tím, že nebylo prokázáno, že se skutek stal. Kuszaj byl odsouzen neprávem na základě nevěrohodné výpovědi.

Kněz Adam Stanislav Kuszaj, kterému proces zasáhl do deseti let jeho života, v minulosti působil v ostravsko-opavské diecézi. "Chci hlavně sloužit lidem a Bohu, vrátit se ke kněžské službě je pro mě nejdůležitější. Samozřejmě že vnímám, že jsem o devět let přišel, ale člověk má další zkušenosti," řekl A.S. Kuszaj po zproštění obžaloby. 

Konkrétní kroky k ochraně nezletilých v církvi

Třídenní summit věnovaný ochraně dětí a nezletilých v církvi skončil v neděli 24. února tiskovou konferencí, na které moderátor setkání P. Federico Lombardi ve stručnosti oznámil konkrétní závazky a opatření, které bude nutné implementovat k zajištění větší ochrany nezletilých v církvi.

1. Papež co nejdříve vydá dokument Motu Proprio, ve kterém budou uvedena pravidla a předpisy na ochranu nezletilých a zranitelných v církvi.

2. Bude vydána "příručka" pro biskupy na celém světě, která bude popisovat jejich právní i pastorační povinnosti a závazky v oblasti ochrany dětí a nezletilých.

3. Vznikne pracovní skupina složená z kompetentních odborníků, která bude pomáhat biskupským konferencím, kterým chybí potřebné zdroje nebo odborné znalostí k tomu, aby se vyrovnaly s problematikou ochrany nezletilých a řešily zneužívání v církvi

4. Obratem se sešel organizační výbor summitu s vedoucími Římské kurie, kteří se tohoto setkání také účastnili, aby společně debatovali o dalších krocích, které budou navazovat na rozhodnutí vzešlá ze summitu a na přání Svatého otce.

Papež František. Zdroj: Vatican Media/Církev.cz

Národní pouť do Říma k výročí svatořečení Anežky České

V listopadu 2019 uběhne 30 let od svatořečení sv. Anežky České. K této příležitosti se bude ve dnech 11. až 13. listopadu konat národní pouť do Říma, při které budeme děkovat za dar svobody a prosit za duchovní obrodu naší země. V programu nebudou chybět mše svaté v hlavních římských bazilikách za účasti českých a moravských biskupů. V rámci středeční generální audience se poutníci setkají také s papežem Františkem. Podrobný program a další informace jsou k dispozici na portálu Církev.cz

Kardinál Duka je pražským arcibiskupem už devět let

Svatým otcem Benediktem XVI. byl Dominik Duka jmenován 36. arcibiskupem pražským 13. února 2010. Pražskou arcidiecézi pak slavnostně převzal při mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha dne 10. dubna 2010.