Katedrála Notre Dame, známá také jako Chrám Matky Boží, patří k symbolům Paříže a jednomu z nejkrásnějších příkladů gotické architektury vůbec. Když včera v pozdních hodinách v ní propukl požár, zasáhl smutek nejen Francouze, ale i představitele a obyvatele dalších zemí Evropy i světa. I papež František vyjádřil Francouzům účast a modlitbu. Připojme se k ní, protože katedrála má kromě své kulturní a historické hodnoty i nezpochybnitelný přínos duchovní.

"Doufám, že katedrála Notre Dame se díky rekonstrukcím a za pomoci všech bude moci opět stát tím krásným klenotem uprostřed města, znamením víry těch, kteří ji stavěli, mateřským kostelem Vaší diecéze, architektonickým a duchovním dědictvím Paříže, Francie a lidskosti. S touto nadějí Vám, všem francouzským biskupům a věřícím Vaší diecéze srdečně uděluji apoštolské požehnání a vyprošuji Boží požehnání obyvatelům Paříže a celé Francie," napsal papež v poselství pařížskému arcibiskupovi. 

Podle posledních zpráv policie vyšetřuje požár jako nehodu, která může souviset s restauračními pracemi na katedrále.

Po požáru je výrazně poškozená sama konstrukce chrámu a téměř úplně je zničen krov, pocházející ze 13. století. Zřítila se i část klenby v oblasti chóru a 93 metrů vysoká věž nad křížením lodí katedrály. Naopak dvě hlavní věže u vchodu do katedrály nakonec oheň neponičil. Zachránit se podařilo i významné památky a relikvie zevnitř, například údajnou Ježíšovu trnovou korunu, kousek Kristova kříže a hřebu z něj, či tuniku svatého Ludvíka. Velký pozlacený kříž na hlavním oltáři oheň také přečkal. O osudu dalších, napříhlad soch či maleb, se zatím s jistotou neví.

Řada osobností a institucí už Fracouzům přislíbila finanční i jinou pomoc při obnově katedrály, včetně České republiky. Je pravděpodobné, že Francie vyhlásí na opravu veřejnou sbírku.

Aktuální podrobné zprávy přináší z místa řada českých médií, např. portál iHned.cz (vlákno Notre Dame) nebo Seznam Zprávy (totéž)

(Zdroj: CC0 Creative Commons: Getty Images)