Co se čeká od papežova diplomata? 

Od středy 13. června se koná ve Vatikánu setkání apoštolských nunciů, které každé tři roky svolává papež František. Letos se sjelo celkem 103 vatikánských diplomatů, zastupujících papeže u většiny států světa. Ve čtvrtek 14. června se pak setkali se samotným Svatým otcem, který jim předal „Desatero nuncia“ - svou vizi, kterou papež od vyslanců očekává. Ve zkratce to jsou: 

  • Nuncius je mužem Božím (následuje Boha ve všem a pro všechno)
  • Nuncius je mužem církve (nepředstavuje jen sebe, ale celou církev)
  • Nuncius je mužem apoštolsky horlivým (má zvěstovat radost Evangelia)
  • Nuncius je mužem smíření (vytvářel společenství a dialog pro smíření)
  • Nuncius je mužem papeže (má být přítomen tam, kde papež nemůže)
  • Nuncius je mužem činu (má být schopen jednat adekvátně situaci)
  • Nuncius je mužem poslušnosti (poslušen Bohu i papeži)
  • Nuncius je mužem modlitby (být si vědom, že v sobě nese Krista)
  • Nuncius je mužem činorodé lásky (zpřítomňovat papežovu starost o dobro země)
  • Nuncius je mužem pokory (podle Litanií za pokoru podle kardinála Rafaela Merry del Val)

Notre Dame stále žije

Po tragédii vyhoření katedrály letos v dubnu padaly návrhy, aby se po dobu jejích oprav zřídila nedaleko "prozatímní" katedrála. Od této varianty se upustilo, Notre Dame zůstane i nadále hlavní pařížskou katedrálou, nicméně zvítězil návrh zřídit v ní malou mariánskou kapli. Podle francouzských biskupů je důležité, aby se tam lidé mohli přicházet modlit, zapálit svíčku, položit květiny a využít služby kněze. Tímto způsobem si Francouzi uvědomí, že Notre-Dame žije, jakýmsi způsobem je otevřená, že Paříž má stále svoji katedrálu.

Ostatně 15. června proběhla v Notre Dame první bohoslužba od požáru. Vedl ji pařížský arcibiskup Michel Aupetit, zúčastnily se jí tři desítky lidí a všichni museli mít na hlavě bezpečnostní přilbu. 

Pod záštitou České biskupské konference byla v České republice vyhlášena finanční sbírka, ve které se prozatím vybralo přibližně půl milionu korun. Na sbírku je stále možné přispívat, číslo účtu: 1387680243/2700. Dary jsou odečitatelné od základu daně z příjmu a dárcům bude na vyžádání vystaveno potvrzení ([email protected]).

Církev v Hongkongu podpořila protesty proti změně extradičního zákona

Církev v Hongkongu podpořila protest proti novele zákona o extradici do kontinentální Číny, proti kterému opakovaně protestoval až milion lidí. Pochodu z minulé neděle, který byl největší manifestací v historii Hongkongu, se masově účastnili katolíci, včetně kněží a misionářů v čele s emeritním biskupem města kardinálem Josephem Zen Ze-kiunem. Protestující se obávají, že cílem nového práva je umožnit čínské vládě represi opozice v tomto částečně autonomním městě, jehož parlament nicméně již kontroluje dosazená pročínská většina, nepřátelská nejen vůči křesťanům, ale i dalším náboženstvím. 

Papež František chce v příštím roce navštívit Irák

Wikipedia: CC0 Creative Commons

Během setkání se zástupci Sdružení děl na pomoc východním církvím (ROACO) papež uvedl, že má v úmyslu v příštím roce vyrazit na apoštolskou cestu do Iráku

Války a nepokoje přiměly mnohé křesťany v Iráku a v několika dalších zemích opustit své domovy. Křesťanská menšina v Iráku, ke které patří několik set tisíc lidí, trpěla zejména v době, kdy se rozlehlých částí země zmocnila teroristická skupina Islámský stát (IS). Po porážce IS se jim ale opět svobody vrátily. V Iráku existuje jak katolická, tak pravoslavná komunita.

Byla by to vůbec první návštěva papeže v této zemi. V roce 2000 chtěl tehdejší papež Jan Pavel II. navštívit staré irácké město Ur, ze kterého podle Bible pocházel patriarcha a praotec Izraelitů Abrahám. Mělo jít o první část návštěvy Iráku, Egypta a Izraele. Nakonec však selhaly rozhovory s vládou tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna, a Jan Pavel II. do Iráku nezavítal.

Plzeňská diecéze bude mít nového generálního vikáře

P. Krzysztofa Dędka ve funkci generálního vikáře Diecéze plzeňské vystřídá od 1. září 2019 P. Jakub Holík, farář baziliky sv. Prokopa v Třebíči. "Otce Jakuba s radostí a vděčností vítám v naší diecézi. Moc se těším na spolupráci s ním. Věřím, že podobně jako s P. Krzysztofem budeme i s P. Jakubem tvořit vzájemně se podporující tandem obohacený o rozdílnost našich přístupů. Nesmírně si také vážím velkorysosti biskupa Vojtěcha, který mi uvolněním Jakuba nezištně vyšel vstříc. Moc mu za to děkuji,"řekl k tomu plzeňský biskup Tomáš Holub.