český rapper - Envej - Foto: signaly.cz

První ročník tvořivého minifestivalu „Creative“ pro mladé (15–29 let) proběhl 6.–8. srpna na statku Ferienhof Wiese v Příchovicích u Přeštic. Mladí lidé si z festivalu odnesli plno zážitků, zkušeností, ale také zažili velice bohatý kulturní program.  

Festival se především skládal z workshopů, které celkově byly 4.  

Pop-Up tvoření - Foto: Jan Sebján
Slam Poetry - Foto: Jan Sebján
Hudební workshop - Foto: Jan Sebján


Fotografický experiment: Fotogram  
Tento workshop vedla Máří Dvořáková, která se snažila, aby si mladí lidé dokázali vytvořit fotografii bez použití fotoaparátu. Takže hra s tvary, kompozicí a průsvitností. Workshop mladé velice zaujal a měli jsme možnost se podívat na různé výtvarné fotografie a nestačili jsme se divit, jak byly krásné.  

Pop-Up tvoření aneb Zázraky z papíru  
Dalo by se říct, že mladí lidé měli možnost zažít sebe jako kus papíru. Výroba originálních přání, rozpohybování svého příběhu... Dílnu vedla Jana Obořilová, ráda kreslí komiksy ze života a obrázky do dětských knih.  

Slam Poetry  
Velice energický workshop, který vedla Elen Makumbirofa by se dal přirovnat do brutálně rostoucího žánru. Prostě umět mluvit, tvořit básně, být originální a žít svůj život naplno pro Boha.  

Hudební 
V rádiích, televizi, na internetu slyšíte  pořád nějakou hudbu... Hudební nadšenec Jenda měl tu možnost mladé lidi seznámit - jak si umět vytvořit svoji vlastní hudbu. Kdo přišel a měl nápady, na tomto workshopu je hodně rychle zrealizoval. Palec nahoru :-)  

Festival nebyl jen o kreativitě, ale také o spojení s Bohem, spirituál mládeže pro plzeňskou diecézi P. Mgr. Pavel Fořt je velice ambiciózní kněz, který připravil se svým týmem velice kvalitní a dobrý program pro společenství, které se vytvořilo v rámci festivalu. Obrovské díky.  


"Země byla pustá a prázdná a nad propastnou tůní byla tma." (Gen 1,2)   (motto festivalu)   

Festival měl také druhou stránku, a to kulturní. Během něj vystoupil velice nadaný český raper, který se křesťanské tvorbě věnuje od svých šestnácti let. Svými texty se dokáže přiblížit mladé generaci a předávat tak křesťanské hodnoty hudební cestou. Jeho poslední EP s názvem PUBLIC DIARY vyšlo minulý rok, ale už teď chystá představit nové věci na festivalu UNITED, který se blíží.  

Dále na festivalu vystoupili také: Brněnská rocková kapela Team4D, plzeňská big-beat-indie kapela Safenat Paneach nebo také nechyběl talentovaný herec od Budějic Víťa Marčík jr. 

Spirituál mládeže pro plzeňskou diecézi P. Mgr. Pavel Fořt / Foto: signaly.cz

 

Reportáž z festivalu si můžete pustit na našem instagramovém profilu - zde - 


Děkujeme DCM Plzeň, kteří odvedli kus práce. 

 

 

 

Autor: Albín Augustín Balát