Papež František nás vyzývá k modlitbě za všechny politické či náboženské konflikty, které v poslední době vypukly.


V neděli 10. 8. během své pravidelné promluvy před modlitbou Anděl Páně se Svatý otec vyjádřil také k současným konfliktům, zvláště pak k situaci v Iráku:

Nevěřícně a se zděšením přijímáme zprávy přicházející z Iráku. Tisíce osob, mezi nimiž je mnoho křesťanů, jsou brutálním způsobem vyháněni z domovů. Děti umírají žízní a hladem na útěku, ženy jsou unášeny, lidé masakrováni. Násilí všeho druhu a zmar jsou všude. Ničeny jsou domy, náboženské, historické a kulturní poklady.

To všechno těžce uráží Boha a těžce uráží lidstvo. Nelze šířit nenávist jménem Božím! Nelze vést válku jménem Božím! S myšlenkou na tyto události a tyto lidi se nyní ztišme a modleme.“ (po přibližně minutovém ztišení papež pokračoval)

(foto: flickr.com, creative commons)

Děkuji těm, kteří odvážně těmto bratřím a sestrám přispívají na pomoc, a doufám, že účinné politické řešení na mezinárodní i lokální úrovni zamezí těmto zločinům a nastolí právo. Na znamení své blízkosti onomu drahému obyvatelstvu jsem jmenoval osobním vyslancem v Iráku kardinála Fernanda Filoniho, který zítra odlétá z Říma.

Také v Gaze po krátkém příměří začala znovu válka, která kosí nevinné oběti, děti, a jenom zhoršuje konflikt mezi Izraelci a Palestinci.

Prosme společně Boha pokoje, aby na přímluvu Panny Marie daroval našim dnům mír. Pane, učiň nás tvůrci spravedlnosti a pokoje. Maria, Královno míru, oroduj za nás.
Modleme se také za oběti viru ebola a za ty, kteří usilují o jeho zastavení.

Modleme se také my.

Zdroj: radiovaticana.cz

O situaci v Iráku pro vás redakce signály.cz připravuje článek.