Na Zelený čtvrtek papež umyl nohy uprchlíkům. Loni si zvolil  věznici, kde umyl nohy šesti mužům a šesti ženám, předloni ústav pro tělesně handicapované a první rok v úřadu nápravné zařízení pro mladistvé. Všichni předchozí papežové prováděli tento rituál v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, František však prohlásil, že bude sloužit těm, kteří prchli před válkou a nemají nic. “Činy a gesta vyjadřují víc, než slova,“ řekl papež. Krátký záznam bohoslužby s anglickými titulky připravila agentura Catholic News Service.

Velkopáteční promluvy a  Velikonoční vigilii věnoval papež hlavně obětem současných konfliktů ve světě, ale i nedostatku víry, naděje a lásky u křesťanů - modlil se, ať nikdy nejsme “křesťané bez lásky, kteří žijí jakoby Pán nikdy nevstal, jako by naše problémy byly centrem celého života.”

Na Neděli vzkříšení pronesl papež František tradiční poselství světu - Urbi et Orbi. Hovořil o válce na Blízkém východě, o konfliktech v severní Africe i teroristických útocích, o křesťanech, kteří trpí a umírají pro svou víru, avšak nikoliv bez naděje. Záznam poselství tlumočený do angličtiny najdete zde, případně zde v textové podobě.

Fotografie z papežova velikonočního programu najede například v této galerii agentury CNS nebo v této, kterou připravil portál News.va

Ne všechny okamžiky Velikonoční neděle byly radostné. I papež František vyzval ke chvíli ticha za oběti teroristického útoku v Pakistánu, kde v neděli zemřelo přes sedmdesát lidí, převážně slavících křesťanů. “Opakuji znovu, násilní a vraždění vede pouze k bolesti a zániku; vzájemný respekt a bratrství je jedinou cestou, jak dosáhnout míru,” řekl Svatý otec.

Ve své pondělní promluvě papež mimo jiné vyzval k pilnějšímu čtení Evangelia. “Zabralo mi ne víc než pět minut přečíst si pasáž z Evangelia. Pamatujte na to - a nezapomínejte se za mne modlit!”