Z národní pouti do Fatimy

Ve fatimské Kapli zjevení (Capelinha) se předevčírem slavila národní mše svatá jako jeden z vrcholů národní pouti z České republiky. Mši celebroval kardinál Dominik Duka za účasti českých a moravských biskupů a zavítaly na ní stovky poutníků. 

 Fatimská Kaple zjevení (Capelinha) představuje jedno z ústředních míst Fatimy, neboť zde Panna Maria vyhledávala přítomnost tří dětí, jejichž prostřednictvím vyzývala k modlitbě za obrácení a za solidaritu se světem. Právě tam byla v úterý slavena národní mše svatá s přímluvami za náš národ a za církev v ČR.

„Bez statečnosti neexistuje přátelství, bez statečnosti neexistuje žádná láska, bez statečnosti nemůže existovat tento svět, a proto statečnost patří ke čtyřem základním cnostem,“ zdůraznil kardinál.

Mezinárodní mši svatou pro tisíce poutníků z celého světa slavil kardinál Mauro Piacenza z Vatikánu. Českou republiku zde zastupovalo více než 1300 věřících, z toho stovka kněží a řada biskupů.

Dominik Duka převzal od rektora zdejšího poutního místa Carlose Cabecinhase sochu Panny Marie Fatimské, která bude v následujících týdnech putovat po českých a moravských diecézích. Jako poděkování zanechal kardinál Duka ve Fatimě kopii Pražského Jezulátka.

„Prosím, aby vám Bůh udělil všechny milosti pro váš život,“ řekl českým poutníkům P. Cabecinhas. „Ať je vaše země naplněna hlasem evangelia. Panna Maria, která představuje své Neposkvrněné Srdce jako útočiště hříšníků, ať je místem, ve kterém se všichni scházíme a zakoušíme Boží milost a jeho světlo. Ať je pro vaši zemi a pro vaši diecézi tato socha a zvěst Panny Marie silným okamžikem a útočištěm pro vás a pro vaši církev.“

Socha bude v následujících týdnech putovat po českých a moravských diecézích. Cesta začne v den památky Panny Marie Bolestné, 15. září 2017, v pražské katedrále a skončí na poutním místě Českomoravská Fatima v Koclířově u Svitav na svátek Panny Marie Růžencové, 7. října 2017 (podrobnější program zde).

Z papežovy cesty do Kolumbie

„Jsem tady ani ne tak proto, abych mluvil, ale abych vám byl nablízku, pohlédl do očí, vyslechnul vás a otevřel svoje srdce vašemu svědectví života a víry. A dovolíte-li mi, chtěl bych vás obejmout a plakat spolu s vámi, chtěl bych, abychom se společně modlili a odpustili si – i já musím prosit o odpuštění – a takto, abychom všichni společně mohli s vírou a nadějí hledět a jít vpřed,“ vyznal papež František během své nedávné návštěvy Kolumbie.

Papež František v pátek vedl modlitební setkání za národní usmíření v parku Las Malocas ve městě Villavicencio. Obřadu se zúčastnilo více než 400 tisíc lidí, včetně obětí vleklé občanské války a také členů guerilly, kteří měli tyto činy na svědomí.  Slavnostní mše svaté den předtím se zúčastnil přes milion věřících. 

Papežova pětidenní apoštolská cesta do Kolumbie byla jeho dvacátá v pořadí. Mezi hlavní cíle si stanovil předání poselství usmíření a naděje všem Kolumbijcům. V průběhu své cesty Svatý otec navštívil Bogotu, Villavicencio, Medelín a Cartagenu.

František je třetím papežem, který navštívil tuto latinskoamerickou zemi, před ním tak učinil Pavel VI. v roce 1964 a sv. Jan Pavel II. v roce 1986. Jeho návštěva přichází v době, kdy se Kolumbie začíná vzpamatovávat z občanské války, která v zemi trvala desítky let.

 Unesený indický kněz je na svobodě

 Indický misionář Tom Uzhunnalil SDB, který byl před více než 18 měsíci unesen skupinou ozbrojenců v Jemenu, je na svobodě.

„Svatý stolec děkuje všem, kteří se zasloužili o jeho propuštění, obzvláště sultánovi Ománu a jeho vládním úředníkům. Tom Uzhunnalil zůstane po několik dní v salesiánské komunitě v Římě a pak se vrátí domů do Indie,“ uvedlo vatikánské tiskové středisko ve svém prohlášení.
Otec Uzhunnalil byl unesen jednotkou ozbrojených mužů 4. března 2016 během útoku na dům Misionářek Lásky v jemenském Adenu, při kterém zemřelo 16 lidí, z toho 4 řeholnice.

Vatikán: Je třeba skoncovat s používáním kazetové munice

Stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN arcibiskup Ivan Jurkovič sdělil stanovisko Vatikánu na 7. setkání členských států Úmluvy o kazetové munici, která patří mezi vůbec nejzákeřnější druhy konvenčních zbraní. Ačkoliv v současnosti úmluvu podepsalo zhruba 100 zemí, mimo dohodu zůstává celá řada států jako např. Čína, Rusko, USA, Indie, Izrael, Pákistán nebo Brazílie.

Kazetová bomba nese několik set menších tříštivých nábojů, které se rozptýlí po okolí a vybuchují. Díky velkému rozptylu je tento typ munice často zodpovědný za velké množství civilních obětí. Nevybuchlé náboje navíc ohrožují životy lidí - zejména dětí - i roky po shození bomby a ukončení konfliktu.

Matka Tereza je spolupatronkou Kalkaty

Matka Tereza se stala spolupatronkou kalkatské arcidiecéze. U příležitosti 20. výročí úmrtí světice (5. září 1997) a prvního výročí svatořečení to uvedl tamější arcibiskup Thomas D’Souza. Připojila se tak k hlavnímu patronu sv. Františkovi Xaverskému, který na jihovýchod Asie přinesl křesťanství. 

V kosovské Prištině bude matce chudých zasvěcena katedrála a poutní místo.