Křty dospělých v ČR neklesají

V roce 2017 bylo v ČR ve všech diecézích římskokatolické církve dohromady pokřtěno celkem 20.600 lidí. Z toho bylo 15.700 dětí ve věku do jednoho roku, což je téměř 14% ze všech narozených dětí v ČR v roce 2017. Počet pokřtěných dětí v absolutních číslech dlouhodobě mírně klesá, počet křtů dospělých zůstává i přes nejrůznější společenské vlivy a výkyvy populační křivky stabilní. „Jsme rádi, že křtů dospělých neubývá a že téměř 14% všech dětí, které se vloni u nás narodily, je pokřtěno“, říká Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference. 

Nejvíc křtů se v roce 2017 konalo v Olomoucké a Brněnské diecézi. V moravských diecézích se oproti českým diecézím výrazněji více křtily malé děti - děti se zde podílely na křtech až ze 4/5. V českých diecézích mají větší poměrné zastoupení křty mladých a dospělých. V absolutních i relativních počtech křtů dospělých dominovala v roce 2017 pražská arcidiecéze (13 %), v relativních (vzhledem k zastoupení dané věkové skupiny na křtech v dané diecézi) se jí rovná plzeňská diecéze a blíží se i diecéze litoměřická (12 %). Více informací a další statistiky najdete v přiložené analýze

Všichni musíme znát datum svého křtu

Při středeční generální audienci začal papež František nový cyklus katechezí věnovaných právě křtu. Na náměstí sv. Petra zazněl závěr Matoušova evangelia, ve kterém dává Ježíš svým učedníkům čtyři úkoly: jít ke všem národům, získávat učedníky, křtít je a učit je zachovávat Jeho přikázání. Papež dal všem konkrétní úkol: všichni musíme znát datum svého křtu a vybídl rodiče, aby nezapomínali nechat křtít své děti. Výtah z papežovy katecheze je k dispozici na stránkách České biskupské konference

Návrat kardinála Berana 

Ostatky kardinála Berana budou vyzdvihnuty ve čtvrtek 19. dubna z hrobu v kryptě svatopetrské baziliky, kde byl v roce 1969 na přání papeže bl. Pavla VI. pohřben. Prozatímní hrob ve Svatopetrské bazilice bude následně zrušen a náhrobní deska by měla být umístěna v Plzni, tedy v rodišti kardinála Berana. Jeho ostatky budou uloženy do prosté dubové rakve, podobné jako měl Jan Pavel II.

Současně ve stejný den se uskuteční významná událost v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, neboť zde bude slavnostně odhaleno sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly sochařky Karly Vobišové, jehož sádrový odlitek byl v roce 1947 umístěn v katedrále. Avšak stejně jako byl po nástupu komunistického režimu kardinál Beran internován, tak byl model sousoší po roce 1948 z katedrály odstraněn.

Rakev s ostatky přiveze vládní speciál do Prahy v pátek 20. dubna, přílet na vojenské letiště Kbely je plánovaný na 18. hodinu. V okamžiku dosednutí letadla na zem se po celé zemi na uctění památky kardinála Berana na 5 minut rozezní zvony ve všech kostelích. Vládní delegaci povede ministr zahraničí Martin Stropnický.

Jednotka čestné stráže vynese rakev s ostatky na katafalk a zazní píseň Čechy krásné, Čechy mé, která se hrála také při jeho návratu z koncentračního tábora. Po zaznění státní hymny zamíří kolona ke kostelu sv. Vojtěcha v Dejvicích. Právě tam kardinál Beran působil jako rektor arcibiskupského semináře a tam ho také zatklo gestapo. 

Další zastávkou bude strahovská bazilika Panny Marie, kde bude slavena modlitební vigilie ze svátku sv. Vojtěcha. Rakev s ostatky zůstane přes noc ve strahovském klášteře, odkud ráno v sobotu 21. dubna v deset hodin vyjde procesí. V katedrále bude od 11 hodin sloužena slavná mše svatá ke cti sv. Vojtěcha. Během bohoslužby bude v blízkosti oltáře vystavena lebka mučedníka sv. Vojtěcha. 

Po skončení mešní liturgie, jejímž hlavním celebrantem bude kardinál Duka, bude rakev s ostatky kardinála Berana vystavena veřejné úctě do pondělí 23. dubna, kdy po večerní poutní bohoslužbě od 18 hodin bude uložena v nově zřízeném sarkofágu v kapli sv. Anežky.
Detailní informace o harmonogramu jsou k dispozici na webu Církev.cz.  

Obrázek: Pixabay/TreptowerAlex, CC0 Creative Commons. 

Gaudete et exsultate: Nová apoštolská exhortace 

Vatikán na začátku týdne zveřejnil novou apoštolskou exhortaci papeže Františka nazvanou Gaudete et exsultate (Radujte se a jásejte) – O povolání ke svatosti v dnešním světě. Ta vybízí k nespokojenosti s průměrností a zve ke svatosti, k jejímuž dosažení napomůže - kromě jiného – i smysl pro humor. Český překlad textu se připravuje, zatím jsou k dispozici kratší výtahy z první, druhé a třetí kapitoly

Týden modliteb za duchovní povolání

Týden před 4. nedělí velikonoční nás církev tradičně zve k intenzivnější modlitbě za duchovní povolání. Letošní neděle Dobrého pastýře připadá na 22. dubna a papež František k ní vydal své poselství, ve kterém se obrací především na mladé lidi, aby se ztišili a mohli tak zaslechnout Boží hlas, učili se rozlišovat a nebáli se žít Boží slovo.

V posledních letech počet bohoslovců stále klesá, především pak v Evropě a Americe. V současné době se v České republicepřipravuje na duchovní povolání celkem 53 bohoslovců, tj. v Arcibiskupském semináři v Praze celkem 19 bohoslovců, v Arcibiskupském semináři v Olomouci celkem 24 bohoslovců a dalších 10 bohoslovců se chystá v zahraničí.

Mnohé kláštery nabízejí i pro laiky pobyty, kdy člověk má možnost zblízka poznat život v tichosti. Zajímavá je také kniha Tichá srdce Aleny Ježkové, kde jsou představeny různé řeholní řády zastoupené v naší zemi.  Jednou za půl roku pořádají bohoslovci pro mladé muže duchovní víkend Tammín, během kterého mají možnost se ponořit do ticha a modlitby.
Inspirací může být například svědectví druhého. Jak Bůh povolal papeže Františka v jeho 17 letech si můžete přečíst na webu pastorace. A další informace můžete získat na webových stránkách Hledám povolání