Plnomocné odpustky k 300. výročí založení poutního místa Maria Hilf u Zlatých Hor

Na žádost biskupa Františka Václava Lobkowicze udělil papež František pro jubilejní rok 300. výročí založení poutního místa Maria Hilf privilegium plnomocných odpustků spojených s návštěvou tohoto poutního místa u Zlatých Hor na Jesenicku.

Pro získání odpustků je nutné splnit obvyklé podmínky.  

Kostel Panny Marie Pomocné, Zlaté Hory/ Wikimedia Commons

Mons. Zdenek Wasserbauer přijme v květnu biskupské svěcení

V sobotu 19. května 2018 se při mši svaté v 10 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uskuteční biskupské svěcení Mons. Zdenka Wasserbauera, nynějšího generálního vikáře pražské arcidiecéze. Novým pomocným biskupem pražské arcidiecéze ho 23. ledna jmenoval papež František.

Jako titulární biskupský stolec přidělil papež František Mons. Wasserbauerovi Butrintskou diecézi (Dioecesis Buthrotia). Toto dávné biskupství na jihu dnešní Albánie při hranici s Řeckem patřilo do poloviny 8. století do římského patriarchátu a posléze přešlo pod Konstantinopolský patriarchát. 

Na Noc kostelů je připraveno 1 467 svatostánků a modliteben

Letošní jubilejní 10. ročník se bude konat v pátek 25. května a nabídne 6 440 programů! 
Na webových stránkách Noc kostelů můžete hledat kostely a kapličky podle abecedy, dle krajů a dle diecézí. Portál Církev.cz připravil doporučení novinek a největších zajímavostí letošní Noci pro každou diecézi. 

Rekordní Katolické dny v německém Münsteru

Největší německý festival víry – Katolické dny v Münsteru – přilákal na 50 tisíc lidí včetně českých zástupců a biskupů, a navíc 25 tisíc jednodenních návštěvníků. Na Katholikentagu se poprvé ve společném stánku prezentovaly všechny české a moravské diecéze. Pořádaly interaktivní kvíz nebo představily malovanou mapu sakrálních památek. 

Mottem festivalu, který se koná jednou za dva roky, bylo „Usiluj o dobro“. Jako mimořádně aktuální ho ocenil i papež František. „Dnes není důležitější téma veřejné debaty o náboženství než problém fanatismu a podněcování k násilí. Kdekoli člověk není považován za dar daný Bohem, vyskytuje se nesvornost, zášť a nenávist,“ napsal papež v poselství do Münsteru.

 Katolické dny nabídly přes tisícovku akcí – debaty, přednášky i divadlo. Ve 330 stanech se prezentovala německá církev, řády, katolické univerzity, náboženské instituce, sdružení či různé spolky. Během všech dní se konaly mše svaté, ale i ekumenické či pravoslavné bohoslužby.

Do Münsteru dorazila na kole také skupina mladých v rámci projektu organizovaného Junge Aktion der Ackermann-Gemeinde. Cestu symbolicky zahájili v Praze na Bílé hoře a cestou navštívili místa, která jsou spojena s válkou, násilím, ale i s touhou po míru. 

Foto: Archiv pořadatelů české účasti/Církev.cz